Onze tips voor asperges

  • Geplaatst op
  • 0

Het aspergeseizoen komt stilaan op gang. Nog enkele dagen warmer weer en de asperges zullen weer overvloedig beschikbaar zijn.

 

Tijd dus om een aantal wijntips mee te geven. We opteren voor een frisse witte wijn met voldoende volume die een aantal kenmerken gemeen heeft met de asperge: een vegetaal of kruidig aspect en een bittertje heeft in de smaak.

 

Een wijn op basis van de druif Sauvignon Blanc is de klassieker maar er zijn zoveel typisch Spaanse wijnen die hiervoor in aanmerking komen.

Dit zijn in eerste instantie de Verdejo-wijnen die voornamelijk worden geproduceerd in de regio Rueda (Castilla y León). Dit druivenras is gekenmerkt door een kruidigheid die doet denken aan venkel of anijs en eindigt in een fijn pompelmoesbittertje. Verder passen ook de wijnen op basis van de druivenrassen Albariño, Godello en Garnacha blanca in dit rijtje.

 

 

Witte wijn 1 - Harenna 2017

DO Rueda - Boedgas Garciarévalo

De Harenna is een gelimiteerde productie waarvan de druiven afkomstig zijn van een oude wijngaard van 8,5ha aangeplant tussen 1900 en 1950. De ondergrond gelegen op 730 meter is zeer zanderig en arm aan organische stoffen waardoor de wijnstokken zeer diep moeten gaan om water en mineralen te vinden.

Druivenras: 100% Verdejo.

Kleur: een heldere strogele wijn met groene toetsen.

Neus: een medium intensiteit. Een behoorlijk complexe neus met rijp geel fruit, citrustoetsen (sinaasappelschil) en vegetale (groene kruiden zoals anijs) en minerale elementen.

Mond: een volle wijn in de aanzet met een gebalanceerde aciditeit en fijn bittertje. Rijp geel fruit, citrus en anijszaad.

Vinificatie: hand geplukte druiven en koude schilmaceratie op 6°C gedurende 12 uur. Vergisting met autochtone gisten gedurende 21 dagen in inox cuves aan 15°C en vervolgens een rijping sur lie van 4 maand met regelmatige bâttonage.

 

Witte wijn 2 - Merian blanco 2017

DO Terra Alta - Cellers Tarroné

Druivenras: 100% Garnacha blanca

Kleur: lichtgeel met groene schijn

Neus: groene appel, citrus (limoen), venkel, florale toetsen, mineraliteit


Mond: een droge witte wijn met een frisse aanzet, mineraliteit, pompelmoes inclusief een fijn bittertje 


Vinificatie: Manuele oogst uit een selectie van oude wijnstokken. Vergisting op inox vaten onder temperatuurcontrole (18°C). Rijping op de droesem (sur lie) gedurende 2 maand met tweewekelijkse bâttonage

 

Witte wijn 3 - Godello 2017

DO Ribera Sacra - Ponte da Boga

Druivenras: 100% Godello.


Kleur: Lichtgeel


Neus: Intens en complex. Vooral fruitig: limoen, appel, peer, meloen. Kruidige en florale toetsen.


Mond: Mooie structuur door zijn frisse zuren, mineraliteit en lange fruitige afdronk.


Vinificatie: De druiven worden lichtjes geperst. Hierna volgt een korte schilweking gedurende 6 uur.
Na de persing gebeurt de fermentatie onder temperatuurcontrole van 18°c gedurende 10 dagen. De wijn rust nog op de fijne droesem gedurende 5 maand in inoxvaten waaronder een klein deel op Franse eiken vaten van 500l.

 

Witte wijn 4 - Abadía San Campio 2017

DO Rías Baixas - Bodegas Terras Gauda

Druivenras: 100% Albariño

Kleur: strogeel

Neus: intense aroma’s van tropisch fruit (ananas, mango), rijpe peer, citrusfruit (limoen en pompelmoes) en oranjebloesem en een portie mineraliteit.

Mond: een ronde aanzet gevolgd verfrissende zuren en elegante citrustonen, tropisch fruit, een ietwat zilte toets en een fijn pompelmoes-bittertje in de lange afdronk.

Vinificatie: manuele oogst. Na een koude maceratie van 6 uur wordt de most vergist op roestvrijstalen vergistingsvaten. Daarbij maken ze gebruik van lokale gisten eigen aan het wijndomein. Na een koude-stabilisering en filtering is de wijn klaar voor botteling. 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden