Onze wijntips voor asperges

Onze wijntips voor asperges

Het aspergeseizoen komt stilaan op gang. De in volle grond geteelde asperges zijn weer overvloedig beschikbaar.

Tijd dus om een aantal wijntips mee te geven. We opteren voor een frisse witte wijn met voldoende volume die een aantal kenmerken gemeen heeft met de asperge: een aspect van groene kruiden en een bittertje in de smaak.

Een wijn op basis van de druif Sauvignon Blanc is de klassieker maar er zijn zoveel typisch Spaanse wijnen die hiervoor in aanmerking komen.

Dit zijn in eerste instantie de Verdejo-wijnen die voornamelijk worden geproduceerd in de regio Rueda (Castilla y León). Dit druivenras is gekenmerkt door een kruidigheid die doet denken aan venkel of anijs en eindigt in een fijn pompelmoesbittertje. Verder passen ook de wijnen op basis van de druivenrassen Albariño en Garnacha blanca in dit rijtje.

 

 

Witte wijn 1 - Harenna 2019

DO Rueda - Bodegas Garciarévalo

De Harenna is een gelimiteerde productie waarvan de druiven afkomstig zijn van een oude wijngaard van 8,5ha aangeplant tussen 1900 en 1950. De ondergrond gelegen op 730 meter is zeer zanderig en arm aan organische stoffen waardoor de wijnstokken zeer diep moeten gaan om water en mineralen te vinden.

Druivenras: 100% Verdejo.

Kleur: een heldere strogele wijn met groene schijn.

Neus: een intense en complexe wijn met rijp geel fruit, citrustoetsen (sinaasappelschil) en vegetale (groene kruiden zoals anijs) en minerale elementen.

Mond: een volle wijn in de aanzet met een gebalanceerde aciditeit en fijn bittertje. Rijp geel fruit, citrus en anijszaad.

Vinificatie: met de hand geplukte druiven en koude schilmaceratie op 6°C gedurende 12 uur. Vergisting met autochtone gisten gedurende 21 dagen in inox cuves aan 15°C en vervolgens een rijping sur lie van minstens 4 maand met regelmatige bâttonage.

 

 

Tip: asperges met vinaigrettesaus

Witte wijn 2 - Merian blanco 2019

DO Terra Alta - Cellers Tarroné

Druivenras: 100% Garnacha blanca

Kleur: lichtgeel met groene schijn

Neus: groene appel, citrus (limoen), venkel, florale toetsen, mineraliteit


Mond: een droge witte wijn met een frisse aanzet, mineraliteit, pompelmoes inclusief een fijn bittertje 


Vinificatie: Manuele oogst uit een selectie van oude wijnstokken, biologische geteeld. Vergisting op inox vaten onder temperatuurcontrole (18°C). Rijping op de droesem (sur lie) gedurende 2 maand met tweewekelijkse bâttonage

 

Witte wijn 3 - Abadía San Campio 2019

DO Rías Baixas - Bodegas Terras Gauda

Druivenras: 100% Albariño

Kleur: strogeel

Neus: intense aroma’s van tropisch fruit (ananas, mango), rijpe peer, citrusfruit (limoen en pompelmoes) en oranjebloesem en een portie mineraliteit.

Mond: een ronde aanzet gevolgd verfrissende zuren en elegante citrustonen, tropisch fruit, een ietwat zilte toets en een fijn pompelmoes-bittertje in de lange afdronk.

Vinificatie: manuele oogst. Na een koude schilmaceratie van 6 uur wordt de most vergist op roestvrijstalen vergistingsvaten. Daarbij maken ze gebruik van lokale gisten eigen aan het wijndomein. Na een koude-stabilisering en filtering is de wijn klaar voor botteling. 

 

 

 

Tip: asperges op Vlaamse wijze of Holondaisesaus

Witte wijn 4 - Eduardo Peña 2019

DO Ribeiro - Bodegas Eduardo Peña

Druivenrassen: Treixadura, Albariño, Godello, Lado, Loureiro

Kleur: helder strogeel

Neus: Complex. Rijp tropisch fruit : mango, ananas en abrikozen en perzik. Toetsen van citrusfruit, appel, oranjebloesem, vanille en toast.

Mond: Volle, complexe wijn. Een zeer mooi balans tussen het tropisch fruit, groene kruiden (verse laurier) en toetsen van eiklagering (vanille en honing). Zeer lange afdronk met frisse zuren en veel mineraliteit.

Vinificatie: schilweking aan 6°C gedurende 16 uur, gevolgd door vergisting onder temperatuurscontrole in inoxvaten. Daarna rijpt de wijn verder op de fijne droesem (lie) op nieuwe Hongaarse eiken vaten gedurende een viertal maanden.