• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

OVER DE DO RIBERA DEL DUERO

 

Geschiedenis

We gaan niet minder dan 2500 jaar terug om de eerste verwijzing naar wijnbereiding in het gebied te vinden: in de Pintia Vacceo-site, in het Padilla de Duero-district (in de buurt van Peñafiel), werd de aanwezigheid van wijnresiduen vastgesteld.

De Denominación de Origen (DO) Ribera del Duero werd echter opgericht in 1980 en kreeg zijn toelating in 1982.

 

Regio in cijfers

Ruim 25.000 ha verspreid over 4 provincies en 118 gemeenten: Burgos (73%), Segovia, Soría en Valladolid. Productie van 55 miljoen kg waarvan het grootste deel Tempranillo. Ruim 8.000 druiventelers en een driehonderdtal wijndomeinen.

 

Geologie en bodem

Regio gelegen ten zuiden en noorden van de Duero-rivier. Deze vallei kent niet minder dan 32 verschillende soorten ondergronden. Van bijzonder belang zijn de afwisselende lagen kalksteen en mergel. Verder vindt men er roodbruine klei en steenactige grond.

Deze wijnregio is gesitueerd op de centrale meseta (hoogvlakte) van Castilla y León op een hoogte variërend tussen 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel. De lenge van deze regio bedraagt 115 km van oost naar west.

 

Klimaat

Continentaal klimaat met droge hete zomers met een lage regenval en lange, strenge winters. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan zeer groot zijn. Meer dan 20° C is geen uitzondering. De gemiddelde regenval bedraagt 400 à 500 mm per jaar. Onder deze harde omstandigheden blijven de druifjes klein met een dikke pel en een lange trage rijping, wat potentieel wijnen geeft van hoge kwaliteit.

 

Variëteiten

Hoofddruif in rood: Tempranillo (Tinta del Pais of Tinto Fino / Tinta  Fina)
Toegestane druivenrassen rood: Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot en Garnacha tinta.

Toegestane druivenras wit: Albillo Mayor.

 

Bijzonderheden

Ribera del Duero behoort nu tot één van de topregio’s in Spanje dankzij de het perfect klimaat, ondergrond en investeringen in nieuwe technieken en modernisering.

Meer informatie

https://www.riberadelduero.es/