Cava

Cava

Cava's van Sacacorchos

 

Sacacorchos staat voor kwaliteitsvolle Cavas en Spaanse wijnen met een aangenaam prijskaartje. Daarom werkt Sacacorchos sinds jaren met twee Cava-producenten uit de Catalaanse regio Conca de Barbera, het kwalitatief hoogstaande familiale domein Celler Carles Andreu en de Coöperatieve van Sarral (Cava Portell).

 

Bij ons bent u op de juiste plaats voor een lekkere Cava voor elke gelegenheid en ieders budget.

• Het is niet voor niets dat wij bekend staan als een wijnhandel die inzet op het verenigingsleven. Recepties, diners, fuiven, concerten, ... noem het op of we leveren er Cava. Ons kwalitatief hoogstaand huismerk "Un Momento de Cava" is hiervoor uiterst geschikt. Bij een grotere afname zorgen wij voor een zeer voordelige aankoopprijs.

• Onze Cava's zijn uiterst geschikt voor communies, lentefeesten, huwelijken, babyborrels, pensioneringsfeest, ...

• Tot slot vindt u onze Cava's ook in tal van Horecazaken en wijnhandels.

 

Bent u geïnteresseerd? Stuur ons een e-mail met vermelding van uw activiteit en het aantal flessen Cava die u wenst aan te kopen.

 

 

De lijst met onze Cava's vind je hier.

 

 

 

De Cavaproducenten van Sacacorchos

 

Producent: Celler Carles Andreu 

 

 

 

 

Reeds jaren importeren we de superieure Cava’s van het huis Carles Andreu. Eigen wijngaarden, strenge selectie van de druiven, zorgvuldige vinificatie en langere periodes van tweede gisting op fles kenmerken dit domein.

 

Celler Carles Andreu is een familiebedrijf dat sinds de 18e eeuw wijngaarden bezit. De wijngaarden zijn gelegen op het grondgebied van de gemeentes Pira, Forès, Sarral, Solivella, Barberà de la Conca en Montblanc. Deze maken deel uit van de wijnregio Conca de Barbera.

 

De familie bezit momenteel 90 hectare aangeplante wijngaarden in de regio Conca de Barberà. Deze zijn aangeplant met voor die regio traditonele cepages Macabeo, Parellada (beide wit) en Trepat (rood). Ook Chardonnay werd in beperkte mate aangeplant. 

 

In 1991 stichtte Carles Andreu, samen met zijn broer Ramon, de bodega die zijn naam draagt. Hun specialiteit is Cava op basis van de traditionele druiven. Ze produceren ook een rode wijn op basis van meer dan 80 jaar oude Trepat wijnstokken. Deze druif is typisch voor Conca de Barberà maar er wordt zelden rode wijn van gemaakt.

 

De Cava's en wijnen van Celler Carles Andreu

 

 

 

Producent: Cooperativa Vínicola van Sarral (Cava Portell)

 

 

 

De Coöperatieve van de gemeente Sarral, gesitueerd in de regio Conca de Barbera (Catalonië), gaat terug op de 19° eeuw, waar de arme wijnbouwers zich associeerden om met verenigde kracht het hoofd te kunnen bieden aan de economische achterstand van deze regio.

 

De cooperativo ontstond in 1907. Getuige hiervan zij de Art Nouveau gebouwen van deze periode. Het zijn "kathedralen van de wijn". In 1959 fuseerden de twee, tot dan concurrerende, organisaties zich tot wat nu de Cooperativa Vinícola de Sarral heet. Zij produceerden van oudsher stille wijnen.

 

In 1984 produceren zij voor het eerst een Cava, wat een gestage groei betekende voor de coöperatieve. Naast Cava en stille wijnen produceren zij ook een vino de aguja (een licht sprankelende wijn).

 

In 2018 startten zij een compleet nieuwe installatie op met ultra-moderne bottelinstallaties. 

 

Naast de Portell Rosé gemaakt met de locale Trepat-druif, nemen wij ook twee Cava's af. De Portell brut en onze huismerk-Cava "Un Momento de Cava".

 

 

De Un Momento de Cava is een kwalitatief hoogstaande Cava in Brut-versie die wij hoofdzakelijk verdelen naar Horeca, wijnhandels en verenigingen en die we bij grotere afname aan zeer voordelige voorwaarden kunnen verkopen. 

 

 

De Cava's en wijnen van Cooperativa Vínicola de Sarral (Cava Portell)

 

 

Een feestwijn zoals de Cava verdient het nodige respect en degelijke behandeling. Daarom bestellen wij onze cava’s meerdere malen per maand in Spanje om een fris en vers topproduct aan te kunnen bieden aan onze klanten.

 

Informatie over Cava

 

Wat is Cava?

 

Cava, een mousserende wijn die op exact dezelfde wijze als Champagne gemaakt wordt, heeft de laatste dertig jaar ook in het buitenland volledig bestaansrecht verworven. Inheemse druivensoorten, een warmer klimaat en het wijnbouwgebied dragen alle drie bij tot het uitgesproken karakter van Cava. Het hart van het Cava-gebied is het gebied rond Sant Sadurní d’Anoia in het zuidelijke deel van het district Barcelona, waar gespecialiseerde wijnhuizen – of Cava-huizen – al sinds het eind van de 19e eeuw op commerciële schaal Cava produceren. Tegenwoordig wordt in dit gebied ongeveer 85% van alle Cava geproduceerd. Desondanks omvat de D.O. Cava (Denominación de Origen)  in totaal 160 gemeenten gelegen in 10 Spaanse districten.  

 

Net zoals bij Champagne maakt iedere producent een specifieke cuvée van druiven uit één van de wijngaarden uit het afgebakende gebied. De bodega’s zijn in hoge mate gemechaniseerd. Dit is de regio waar bijvoorbeeld de mechanisatie van het draaien (removida / remuage) van de flessen werd ontwikkeld met behulp van robots. Cava kan wit of rosé zijn.

 

De naam Cava is afgeleid van het Spaanse woord voor ondergrondse kelder. Dit werd ook de term voor de productiemethode die in het Spaans ‘método tradicional’ (traditionele methode) heet en die tegenwoordig beschermd is, zodat op het etiket niet noodzakelijkerwijs de D.O.-status vermeld hoeft te zijn.

 

Tegenwoordig staat de verkoop van Cava, na Champagne, op een goede tweede plaats op de ranglijst van de mousserende wijn.

 

 

Goedkope Cava

 

Wij respecteren ieders keuze maar wij menen dat Cava onder de €7,00 (incl. BTW) niet noodzakelijk een goede keuze betekent. Maken we even een analyse van de prijs. Vooreerst betalen wij een BTW van 21% en een accijns van ongeveer €2,00 voor een fles schuimwijn (ongeacht de herkomst). Van onze €7,00 blijft er nog €3,79 over. Trek daar nog de marge van de verdeler, de transportkosten, de prijs van de fles en kurk af en er blijft nog weinig over voor de producent. U begrijpt dat de kwaliteit van de Cava dan niet hoog kan zijn. Sacacorchos doet hier geen concessies. Wij opteren voor kwaliteit zelf voor de meest eenvoudige Cava.

 

 

Waar komt Cava vandaan?

Regio in cijfers

33.900 ha verspreid over 10 districten in Spanje:  Catalonië (Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona), Álava, Badajoz, La Rioja, Navarra, Valencia en Zaragoza. Totale productie ruim 1,9 miljoen hl / ruim 250 miljoen flessen. 235 cava producenten en +/- 6600 operatoren (druiventelers). +/- 65% van de productie wordt geëxporteerd.

 

Geologie en bodem

Zeer verscheiden gezien de diverse regio’s. De wijngaarden situeren zich tussen de 100m en de 800m boven zeespiegel.

 

Klimaat

Zeer verscheiden gezien de diverse regio’s. 

 

Variëteiten

Belangrijkste druivensoorten in wit: Macabeo, Xarel-lo, Parellada

Belangrijkste druivensoorten in rood: Garnacha, Monastrell

Toegestane druivensoorten in wit: Chardonnay, Subirat Parent (Malvasía)

Toegestane druivensoorten in rood: Pinot Noir, Trepat (alleen voor rosé)

 

Bijzonderheden

Kwalificatie van de Cava: Reserva, Gran Reserva en Cava de Paraje Calificado.

Bij het persen mag slecht 66% van de most gebruikt worden, m.a.w. 100 liter most van 150 kg druiven. Bij Cava de Paraje slecht 60%.

Zie verder: “Classificatie van de Spaanse mousserende wijn verkregen volgens de traditionele methode”

 

 

Classificatie van de Spaanse mousserende wijn verkregen volgens de traditionele methode (waaronder Cava)


Volgens crianza (opvoeding)


- Joven: een mousserende wijn die een tweede gisting op fles heeft gekregen van minimum 9 maanden (het wettelijk minimum) --> sinds 2020 "Cava de Guarda"
- Reserva: een mousserende wijn die een tweede gisting op fles heeft gekregen van minimum 18 maanden 
- Gran Reserva: een Cava die een tweede gisting op fles heeft gekregen van minimum 30 maanden.
- Cava Paraje Calificado moet minstens 36 maand gerijpt zijn op fles en de druiven mogen slecht van één erkend perceel (paraje) komen, een Single Estate Cava als het ware. Hoger beperking van het rendement (het aantal kg/ha).

 


Volgens zoetheid

 


Afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde suiker (licor de expedición) krijgen we de volgende types:
- Brut Nature zonder toevoeging van suiker, max. 3 g suiker per liter
- Extra Brut tot 6 g suiker per liter
- Brut tot 12 g suiker per liter
- Extra Seco tussen 12 en 17 g suiker per liter
- Seco tussen 17 en 32 g suiker per liter
- Semiseco tussen 32 en 50 g suiker per liter
- Dulce meer dan 50 g suiker per liter

 

Classificatie Cava de guarda en Cava de guarda superior

Sinds 2020 werd er een extra classificatie geïntroduceerd. Men maakt daarbij onderscheid tussen de Cava de Guarda (de Cava Joven van vroeger) en de Cava de Guarda Superior.

Cava de guarda : Cava's met een rijping op fles van minstens 6 maand
Cava de guarda superior: mits volgende voorwaarden te respecteren: minimum rijping op fles 18 maand (zie Reserva, Gran Reserva en Cava de paraje calificada); wijngaarden ouder dan 10 jaar; 100% biologische wijnteelt; opbrengst max 10.000 kg/ha en vermelding van het oogstjaar op etiket.

De productiezone en subzone mogen nu ook vermeld worden op het etiket. Zo onderscheidt men de 4 regio's waar men Cava mag produceren en hun respectievelijke subzones:

 • Comtats de Barcelona (in Catalonië)
  • Valls de Anoia-Foix
  • Serra de Mar
  • Conca del Gaia
  • Serra de Prades (onze Cava-producent Carles Andreu bevindt zich in deze subzone)
  • Pla de Ponent
 • Valle del Ebro
  • Alto Ebro (La Rioja)
  • Valle del Cierzo (Aragon)
 • Viñedos de Almendralejo (Extremadura)
 • Levante (Valencia)

 

Een verdere vermelding op het etiket is het begrip Elaborador Integral. Dit betekent dat het gehele proces van wijnmaken voor 100% binnen het wijndomein verloopt, dus van wijnteelt, over vinificatie tot en met botteling en hergisting op fles. Onze Cava-producent Carles Andreu behoort tot het selecte clubje van Elaborador Integral. Tot op heden zijn er slechts 15 wijndomeinen die dit label mogen dragen.

DO_CAVA_SELLOELABORADORINTEGRAL_658 3.png