Cava

Cava

Onze Cava's online

Sacacorchos werkt sinds jaren met twee Cava-producenten uit de Catalaanse regio Conca de Barbera, het kwalitatief hoogstaande familiale domein Celler Carles Andreu en de Coöperatieve van Sarral (Cavas Portell).

 

De lijst met onze Cava's vind je hier.

 

Wat is Cava?

Cava, een mousserende wijn die op exact dezelfde wijze als Champagne gemaakt wordt, heeft de laatste dertig jaar ook in het buitenland volledig bestaansrecht verworven. Inheemse druivensoorten, een warmer klimaat en het wijnbouwgebied dragen alle drie bij tot het uitgesproken karakter van Cava. Het hart van het Cava-gebied is het gebied rond Sant Sadurní d’Anoia in het zuidelijke deel van het district Barcelona, waar gespecialiseerde wijnhuizen – of Cava-huizen – al sinds het eind van de 19e eeuw op commerciële schaal Cava produceren. Tegenwoordig wordt in dit gebied ongeveer 85% van alle Cava geproduceerd. Desondanks omvat de D.O. Cava (Denominación de Origen)  in totaal 160 gemeenten gelegen in 10 Spaanse districten.  

Net zoals bij Champagne maakt iedere producent een specifieke cuvée van druiven uit één van de wijngaarden uit het afgebakende gebied. De bodega’s zijn in hoge mate gemechaniseerd. Dit is de regio waar bijvoorbeeld de mechanisatie van het draaien (removida / remuage) van de flessen werd ontwikkeld met behulp van robots. Cava kan wit of rosé zijn.

De naam Cava is afgeleid van het Spaanse woord voor ondergrondse kelder. Dit werd ook de term voor de productiemethode die in het Spaans ‘método tradicional’ (traditionele methode) heet en die tegenwoordig beschermd is, zodat op het etiket niet noodzakelijkerwijs de D.O.-status vermeld hoeft te zijn.

Tegenwoordig staat de verkoop van Cava, na Champagne, op een goede tweede plaats op de ranglijst van de mousserende wijn.

 

Verdere specificaties

Regio in cijfers

33.900 ha verspreid over 10 districten in Spanje:  Catalonië (Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona), Álava, Badajoz, La Rioja, Navarra, Valencia en Zaragoza. Totale productie ruim 1,9 miljoen hl / ruim 250 miljoen flessen. 235 cava producenten en +/- 6600 operatoren (druiventelers). +/- 65% van de productie wordt geëxporteerd.

Geologie en bodem

Zeer verscheiden gezien de diverse regio’s. De wijngaarden situeren zich tussen de 100m en de 800m boven zeespiegel.

Klimaat

Zeer verscheiden gezien de diverse regio’s. 

Variëteiten

Belangrijkste druivensoorten in wit: Macabeo, Xarel-lo, Parellada

Belangrijkste druivensoorten in rood: Garnacha, Monastrell

Toegestane druivensoorten in wit: Chardonnay, Subirat Parent (Malvasía)

Toegestane druivensoorten in rood: Pinot Noir, Trepat (alleen voor rosé)

Bijzonderheden

Kwalificatie van de Cava: Reserva, Gran Reserva en Cava de Paraje Calificado 

Bij het persen mag slecht 66% van de most gebruikt worden, m.a.w. 100 liter most van 150 kg druiven. Bij Cava de Paraje slecht 60%.

Zie verder: “Classificatie van de Spaanse mousserende wijn verkregen volgens de traditionele methode”

 

Classificatie van de Spaanse mousserende wijn verkregen volgens de traditionele methode (waaronder Cava)


Volgens crianza (opvoeding)


- Joven: een mousserende wijn die een tweede gisting op fles heeft gekregen van minimum 9 maanden (het wettelijk minimum)
- Reserva: een mousserende wijn die een tweede gisting op fles heeft gekregen van minimum 15 maanden
- Gran Reserva: een Cava die een tweede gisting op fles heeft gekregen van minimum 30 maanden.
- Cava Paraje Calificado moet minstens 36 maand gerijpt zijn op fles en de druiven mogen slecht van één erkend perceel (paraje) komen, een Single Estate Cava als het ware. Hoger beperking van het rendement (het aantal kg/ha).


Volgens zoetheid


Afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde suiker (licor de expedición) krijgen we de volgende types:
- Brut Nature zonder toevoeging van suiker, max. 3 g suiker per liter
- Extra Brut tot 6 g suiker per liter
- Brut tot 12 g suiker per liter
- Extra Seco tussen 12 en 17 g suiker per liter
- Seco tussen 17 en 32 g suiker per liter
- Semiseco tussen 32 en 50 g suiker per liter
- Dulce meer dan 50 g suiker per liter

 

Onze Cava-producenten

 

Wij voeren sinds jaren Cava in van de wijndomeinen Celler Carles Andreu en de Cooperativa Vínicola de Sarral (Cava Portell).

Een feestwijn zoals de Cava verdient het nodige respect en degelijke behandeling. Daarom bestellen wij onze cava’s meerdere malen per maand in Spanje om een fris en vers topproduct aan te kunnen bieden aan onze klanten.

 

 

Celler Carles Andreu 

 

 

 

 

 

Reeds jaren importeren we de superieure Cava’s van het huis Carles Andreu. Eigen wijngaarden, strenge selectie van de druiven, zorgvuldige vinificatie en langere periodes van tweede gisting op fles kenmerken dit domein.

Celler Carles Andreu is een familiebedrijf dat sinds de 18e eeuw wijngaarden bezit. De wijngaarden zijn gelegen op het grondgebied van de gemeentes Pira, Forès, Sarral, Solivella, Barberà de la Conca en Montblanc. Deze maken deel uit van de wijnregio Conca de Barbera.

De familie bezit momenteel 90 hectare aangeplante wijngaarden in de regio Conca de Barberà. Deze zijn aangeplant met voor die regio traditonele cepages Macabeo, Parellada (beide wit) en Trepat (rood). Ook Chardonnay werd in beperkte mate aangeplant. 

 

In 1991 stichtte Carles Andreu, samen met zijn broer Ramon, de bodega die zijn naam draagt. Hun specialiteit is Cava op basis van de traditionele druiven. Ze produceren ook een rode wijn op basis van meer dan 80 jaar oude Trepat wijnstokken. Deze druif is typisch voor Conca de Barberà maar er wordt zelden rode wijn van gemaakt.

De Cava's en wijnen van Celler Carles Andreu

 

 

 

Cooperativa Vínicola van Sarral (Cava Portell)

 

 

 

De Coöperatieve van de gemeente Sarral, gesitueerd in de regio Conca de Barbera (Catalonië), gaat terug op de 19° eeuw, waar de arme wijnbouwers zich associeerden om met verenigde kracht het hoofd te kunnen bieden aan de economische achterstand van deze regio.

De cooperativo ontstond in 1907. Getuige hiervan zij de Art Nouveau gebouwen van deze periode. Het zijn "kathedralen van de wijn". In 1959 fuseerden de twee, tot dan concurrerende, organisaties zich tot wat nu de Cooperativa Vinícola de Sarral heet. Zij produceerden van oudsher stille wijnen.

In 1984 produceren zij voor het eerst een Cava, wat een gestage groei betekende voor de coöperatieve. Naast Cava en stille wijnen produceren zij ook een vino de aguja (een licht sprankelende wijn).

In 2018 startten zij een compleet nieuwe installatie op met ultra-moderne bottelinstallaties. 

Naast de Portell Rosé gemaakt met de locale Trepat-druif, nemen wij ook twee Cava's af. De Portell brut en onze huismerk-Cava "Un Momento de Cava".

 

De Un Momento de Cava is een kwalitatief hoogstaande Cava in Brut-versie die wij hoofdzakelijk verdelen naar Horeca, wijnhandels en verenigingen en die we bij grotere afname aan zeer voordelige voorwaarden kunnen verkopen. 

 

 

De Cava's en wijnen van Cooperativa Vínicola de Sarral (Cava Portell)