Spanje wijnland

Kaart van de wijnregio's ( D.O. / DOCa )

Wijnbouw in cijfers

Spanje is sinds decennia het wijnland met het grootste areaal wijngaarden, ruim vóór Frankrijk en Italië. In 2016 bedroeg de totale beplante oppervlakte 975.000 ha.

Spanje is echter de derde wijnproducent van de wereld (+/- 39 miljoen hl) na Italië (+/- 50 miljoen hl) en Frankrijk (+/- 45 miljoen hl). Deze discordantie tussen oppervlakte en productie is eenvoudig te verklaren: centraal Spanje met o.a. La Mancha is de grootste wijnregio van de wereld, maar de extreme weersomstandigheden (droogte en temperatuur) verplichten de wijnbouwers om hun wijnranken ver van elkaar aan te planten. De productie is bijgevolg kleiner dan wat de oppervlakte doet vermoeden.

Spanje bezit 90 “Vinos con Denominación de Origen Protegida” (DOP), in het Nederlands “wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming” (zie Courante wijntermen” verder in dit document). Van deze 90 wijnregio’s kregen er
• 70 een Denominación de Origen (DO) waarvan 2 een Denominación de Origen Calificada (DOCa of DOQ), namelijk Rioja en Priorat
• 6 regio’s kregen de titel Vino de Calidad con Indicacion Geografica (VC)
• 14 domeinen de titel Vino de Pago (VP) ofwel “Single Estate Wines”

Verder ontvingen 41 regio’s de status “Vinos con indicación geográfica protegida” (IGP): wijnen met een beschermde geografische aanduiding, vergelijkbaar met de vroegere Franse term “Vin de Pays”.