Informatie over onze wijnbouwers

Informatie over onze wijnbouwers

Ziehier de lijst met de wijnbouwers waarmee wij regelmatig werken. Wij hebben een persoonlijke band met deze doorgaans kleinere wijndomeinen. Kwaliteit en niet de kwantiteit speelt bijgevolg een belangrijke rol in onze keuze.

Om verdere informatie te vinden over deze wijndomeinen, klik op hun naam.

- Carles Andreu (DO Cava / DO Conca de Barberà)

- Clos Berenguer (DOQ Priorat)

- Cooperativa L'Olivera (DO Costers de Segre)

- Domeco de Jarauta (DOCa Rioja)

- Eduardo Peña (DO Ribeiro)

- Enrique Mendoza (DO Alicante)

- Garciarevalo (DO Rueda)

- Gran Salinero (DO Ribera del Duero)

- La Legua (DO Cigales)

- Ochoa (DO Navarra)

- Celler Portell (DO Cava / DO Conca de Barberà)

- Pittacum (DO Bierzo)

- Quinta Sardonia (Vino de la Tierra de Castilla y León)

- Sentencia (DO Uitiel Requeña)

- Tarroné (DO Terra Alta)

- Terras Gauda (DO Rias Baixas)

- Tinedo (Vino de la Tierra de Castilla)

- Tobia (DOCa Rioja)

- Valdrinal (DO Ribera del Duero)

- Verduguez (Vino de la Tierra de Castilla)

- Vinyes d'Olivardots (DO Empordà)

 

Carles Andreu

DO Conca de Barbera

 

 

 

Reeds jaren importeren we de superieure Cava’s van het huis Carles Andreu. Eigen wijngaarden, strenge selectie van de druiven, zorgvuldige vinificatie en langere periodes van tweede gisting op fles kenmerken dit domein.

 

Celler Carles Andreu is een familiebedrijf dat sinds de 18e eeuw wijngaarden bezit. De wijngaarden zijn gelegen op het grondgebied van de gemeentes Pira, Forès, Sarral, Solivella, Barberà de la Conca en Montblanc. De familie bezit momenteel 90 hectare aangeplante wijngaarden in de regio Conca de Barberà. Deze zijn aangeplant met voor die regio traditonele cepages Macabeo, Parellada (beide wit) en Trepat (rood). Ook Chardonnay werd in beperkte mate aangeplant. 

 

In 1991 stichtte Carles Andreu, samen met zijn broer Ramon, de bodega die zijn naam draagt. Hun specialiteit is Cava op basis va de traditionele druiven. Ze produceren ook een rode wijn op basis van meer dan 80 jaar oude Trepat wijnstokken. Deze druif is typisch voor Conca de Barberà maar er wordt zelden rode wijn van gemaakt.

 

Een feestwijn zoals de cava verdient het nodige respect en degelijke behandeling. Daarom bestellen wij onze cava’s meedere malen per maand in Spanje om een fris en vers topprodukt aan te kunnen bieden aan onze klanten.

Verdere informatie

 

 

 

 

 

Clos Berenguer

DOQ Priorat

 

 

 

 

 

 

Deze familiale bodega in de D.O. Priorat maakt zijn wijnen exclusief van druiven uit de eigen wijngaarden. Clos Berenguer huldigt de filosofie dat goede wijn in de eerste plaats ontstaat in de wijngaard en dat de unieke bodem en het microklimaat zorgen voor het erg uitgesproken karakter van de wijnen van het huis.

 

Warm gematigd klimaat met veel regenval in de winter en weinig in de zomer. Door de invloed van de zee en de bescherming van de Sierra de Monsant tegen koude noordenwinden, ontstaat er een uniek klimaat. De wijngaarden zijn gelegen op 2 soorten ondergrond: de Licorella ( rode leisteen) en kalk.

 

Clos Berenguer biedt ook jongere Prioratwijnen aan die zeer scherp zijn in prijs. Dit gamma is ietswat toegankelijker en minder complex.

Verdere informatie

 

 

 

 

Cooperativa L'Olivera 

DO Costers del Segre

 

 

 

 

L'Olivera is een coöperatieve met een sociaal doel gesitueerd in de landelijke omgeving van Vallbona de les Monges (Lleida - Catalonië). Zij cultiveren wijngaarden en olijfbomen op een biologische wijze en maken er wijn en olie mee. Mensen met een beperking of met moeilijkheden staan centraal. Zij volgen het hele proces van wijn- en olie maken onder leiding van professionele mensen.

 

Dit avontuur begon in 1974 in Vallbona de les Monges, toen een groep mensen, met vader Piarist, Josep Maria Segura aan het voortouw, zich ging vestigen in dit rurale dorp met het idee om een gemeenschap van leven en werk te creëren. Het is een project op mensenmaat dat de mens centraal stelt.

 

Sinds 2010 hebben ze ook een wijndomein in Can Calopa, een boerderij gelegen in het natuurpark Collserola, waar ze de wijngaard herstelden en de enige wijn van de stad Barcelona produceren. Een sociaal landbouwproject dat kansen creëert voor sociale inclusie van jongeren met speciale behoeften.

 

Vallbona is gesitueerd in een dorre omgeving waar heuvels en valleien elkaar afwisselen. Typisch zijn de "marges", stenen muurtjes gemetst zonder mortel, die de diverse landbouwpercelen afbakenen. Deze marges vormen een fundamenteel element in het behoud van de bodemvruchtbaarheid en efficiëntie in het gebruik van water, in een droog landschap met zeer weinig regenval. Ze vormen een levend getuigenis van de wijsheid en het intense werk dat is verzameld door de generaties die ons zijn voorgegaan, een levend erfgoed dat vandaag het risico loopt te verdwijnen en in de loop van de tijd te vervagen.

 

De wijngaarden maken deel uit van het deelgebied Valls del Riu Corb, binnen de oorsprongsbenaming Costers del Segre. De meeste druiven die ze produceren, worden geteeld op hun eigen boerderijen en de rest is afkomstig van nabijgelegen familiewijnboeren. Vanaf het begin hebben ze zich beperkt tot de historische druivenrassen als centraal element in de uitdrukking van hun oorsprong, hun terroir. De wijngaarden die de wijnmakerij L'Olivera bevoorraden, zijn de enige die nog over zijn in het Vallbona-gebied. Een panorama dat vertelt over een gewas dat belangrijk was in de lokale economie.

 

De wijnmakerij in Vallbona is een oud gebouw dat geleidelijk werd aangepast en uitgebreid sinds 1989, de datum van de eerste oogst. De processen zijn zacht en respectvol en we gebruiken enkel natuurlijke producten. Ze fermenteren in roestvrijstalen tanks en eikenhouten vaten van verschillende oorsprong en kuipers. Ze verklaren zichzelf als tolken van het land, en onze wijnen zijn "signatuurwijnen", van hun allemaal die hebben deelgenomen aan hun creatie, van het planten van een wijnstok tot de laatste proeverij van de vrucht van al dit werk.

 

Verdere informatie

 

 

 

 

 

Domeco de Jarauta

DOCa Rioja

 

 

 

 

 

 

Een familiebedrijf met een honderden jaren lange traditie in de wijnbouw. De moderne bodega wordt opgericht in 1995 door José Vicente Domeco de Jarauta en in 2005 vervoegt zijn zoon het bedrijf na een opleiding in oenologie in San Sadurni D’Anoia (Penedés). De wijngaarden liggen in Aldeanueva de Ebro, Alfaro, Autol en Rincón de Soto, allemaal in de D.O. Rioja Baja

 

De bodega bezit 100 Ha. aan wijngaarden. Het domein kent extreme klimaatcondities: koud en nat in de winter, droog en warm in de zomer.

 

 

De geteelde druivenrassen zijn: Tempranillo, Garnacha, Graciano en Mazuelo. De manuele selectie van de druiven, de moderniteit in technologie en de familietraditie, vormen de perfecte combinatie om jaar na jaar dezelfde kwaliteit te kunnen aanbieden. 

Verdere informatie

 

 

 

 

Bodegas Eduardo Pena

DO Ribeiro

 

 

 

 

 

Eduardo Rodriguez Peña, van de gelijknamige bodega in Castrelo do Minho, besloot om de beste wijnen te gaan maken in zijn geboortestreek, Ribeiro. Eduardo heeft op een ultieme plek, uitkijkend over de rivier, een oude bodega opgekocht om vervolgens de wijngaarden en gebouwen volledig te laten verwijderen. Uitgebreid bodemonderzoek volgde en naar aanleiding van de uitkomst zijn de autochtone druivenrassen op de meest geschikte percelen aangeplant.

 

De kelder, die deels ondergronds gelegen is, heeft een constante temperatuur van 14°C in de winter en 15°C in de zomer. Dankzij de ingebouwde schoorsteen is er een constante doorstroom van verse buitenlucht. Dat zorgt ervoor dat er geen chemicaliën nodig zijn tijdens de processen.

 

Het domein Eduardo Peña beschikt over 7 ha wijngaarden (op een hoogte van 250 m boven zeespiegel) en heeft een jaarlijkse productie van 25.000 flessen. In de regio heerst er een mild Atlantisch klimaat: koud in de winter en relatief warm in de zomer. Jaarlijks valt hier veel meer neerslag ten opzichte van andere regio’s. De bodem bestaat vooral uit leisteen en zand.

Verdere informatie

 

 

 

Enrique Mendoza

DO Alicante

l

 

 

 

 

Deze bodega in Alfàs del Pi, dichtbij Benidorm, werd gesticht eind jaren ’70 toen Enrique Mendoza de passie voor het wijnmaken opdeed en  besloot om zich aan te sluiten bij de oude familietraditie van het wijnmaken voor eigen gebruik in ‘La Marina Baixa’. Vandaag zijn die eerste aanplantingen uitgegroeid tot  verschillende wijngaarden die aansluiten bij twee bodegas: de eerste in Alfas del Pi, waar de wijn wordt gelagerd en gebotteld en internationaal verdeeld; de andere in Vilena dicht bij het ‘Virgen de las Virtudes’ heiligdom.

In de wijngaarden worden de meest recente viticultuur technieken gebruikt voor de irrigatie en manipulatie van de wijnstokken, waar mogelijk zonder insecticiden of pesticiden en met mest uit de eigen stallen. In de ondergrondse wijnmakerij verouderen de wijnen onder gecontroleerde temperatuur en vochtigheid, op houten vaten geselecteerd uit de beste wouden, zoals Nevers, Allier, White Missouri en White Oregon.

Sinds 2018 zijn er een aantal nieuwe projecten gestart met nieuwe wijnen als resultaat. Wij zijn alvast benieuwd.

Het domein kent een Mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers met vele uren zon. De ondergrond bestaat uit leemachtig zand: zeer poreus en waterdoorlaatbaar.

 

 

 

 

 

Garciarévalo

DO Rueda

 

 

 

 

 

 

In 1990 richtten José A. Arévalo en Benicio Garcia de “Bodegas Garciarévalo” op. Vandaag zetten hun zonen hun levenswerk verder in dezelfde spirit. Deze bodega met hoofdvestiging in Valladolid produceert enkel wijnen van eigen druiven. Hierbij vinden we vooral witte verdejo, maar ook wat blauwe tempranillo.

 

Het domein heeft vooral een zanderige ondergrond die zeer poreus en waterdoorlaatbaar is. Het huis situeert zich tussen 2 rivieren waardoor hier een microklimaat ontstaat gekenmerkt door lagere temperaturen als de rest van de regio. Het verschil tussen dag en nacht is zeer groot.

 

De unieke frisheid van de wijnen wordt verklaard door moderne spitstechnologie als cryomaceratie (waarbij de druiven afgekoeld worden tot 4℃) en vergisting bij lage temperatuur. De klimatologische omstandigheden van de ‘Meseta Castillana’ zorgen in combinatie met zandrijke grond voor lage rendementen en rijpe druiven van topkwaliteit.

 

 

 

 

Gran Salinero

DO Ribera del Duero

 

    

 

 

 

 

In het hart van de Ribera del Duero, gekend voor zijn excellente wijnen, ligt deze nieuwe bodega, naar het noorden uitkijkend over de rivier de Duero. Carmen Chico en Rogelio García lieten hier in Carrasalinera enkele hectaren exclusief Tempranillo aanplanten in 1999. Door te werken met een beperkte en gecontroleerde opbrengst kan men hier druiven van uitmuntende kwaliteit oogsten.

 

 

 

 

La Legua

DO Cigales

 

 

 

 

 

La Legua, uit de D.O. Cigales, ligt vlakbij Valladolid: om precies te zijn op een afstand van één legua, 6 kilometer. Het wijngoed is het bezit van Emeterio Fernández en omvat 80 ha. eigen wijngaarden. De aanplanting bestaat uit 85% Tempranillo, 8% Grenache en 7% Cabernet Sauvignon.  In 1997 zijn nieuwe bedrijfsgebouwen gereedgekomen, met roestvrijstalen fermentatie- en opslagtanks. Daarnaast zijn er 500 barriques van 225 liter, voornamelijk Frans eiken, maar ook 30% Amerikaans en 10% Hongaars.

 

Op het domein heerst een extreem continentaal klimaat: een groot verschil qua temperatuur tussen zomer en winter. De bodem bestaat vooral uit alluviale afzettingsgesteenten en keien. De warmte die de stenen overdag vasthouden, wordt gedurende de nacht vrijgegeven waardoor het temperatuurverschil tussen dag en nacht wordt verzacht. Dit heeft een positief effect op de rijpheid van de druiven.

 

De druiven worden volgens familietraditie hand geplukt. Voor de La Legua Capricho worden enkel de beste druiven handgeselecteerd.

 

 

 

 

Ochoa

DO Navarra

 

 

 

 

 

Dit familiebedrijf uit de D.O. Navarra onder leiding van Javier Ochoa Martinez en Marivi Aleman met hun dochter Adriana steekt al zijn energie en kunnen in de nieuwste technologie.

 

Samen beschikken ze over 145 Ha aan wijngaarden met een productie Een productie van 400 000 flessen op jaarbasis. Ongeveer 90% van de wijngaarden staan op kalkrijke kleiondergrond. Op het domein heerst er een continentaal klimaat: een klimaat met extreme temperaturen in zomer en winter. 

 

Naast het klassieke aanbod van Javier Ochoa Martinez, begon de dochter een nieuw project met moderne, nieuwe wijnen die frisser zijn qua stijl. ook bracht ze een 100% Graciano op de markt. Dit komt zeer weinig voor over heel Spanje aangezien Graciano meer gekend is als blenddruif.

 

 

 

 

Pittacum

DO Bierzo

 

 

 

 

 

Bodegas Pittacum werd in 1999 opgericht en maakt sinds 2002 deel uit van de groep Terras Gauda. Pittacum, is gesitueerd in Arganza en maakt deel uit van de DO Bierzo (Castilla y León). Zij produceren kwaliteitswijnen op basis van de blauwe Mencía-druif.

 

Zij beschikken over 40 ha oude wijnstokken, aangeplant “en vaso” (en goblet), met een leeftijd tussen 50 en 110 jaar oud liggen verspreid over een 200-tal perceeltjes die zich bevinden op de hellingen van de bergachtige gordel rond de Bierzo-regio. Zij bezitten 5 ha, de rest wordt uitgebaat in eigen beheer.

 

 

Het klimaat wordt bepaald door het milde, eerder gematigd en vochtig klimaat van Gallicië en het droge klimaat van Castilla y León. De lage hoogtes voorkomen late vorst waardoor het klimaat mild genoeg is voor vroege oogst.De ondergrond bestaat uit kwartsiet en krijt.

 

 

 

 

Celler Portell

DO Cava / Do Conca de Barberà

 

 

 

 

 

De Coöperatieve van de gemeente Sarral, gesitueerd in de regio Conca de Barbera (Catalonië), gaat terug op de 19° eeuw, waar de arme wijnbouwers zich associeerden om met verenigde kracht het hoofd te kunnen bieden aan de economische achterstand van deze regio.

De cooperativo ontstond in 1907. Getuige hiervan zij de Art Nouveau gebouwen van deze periode. Het zijn "kathedralen van de wijn". In 1959 fuseerden de twee, tot dan concurrerende, organisaties zich tot wat nu de Cooperativa Vinícola de Sarral heet. Zij produceerden van oudsher stille wijnen.

In 1984 produceren zij voor het eerst een Cava, wat een gestage groei betekende voor de coöperatieve. Naast Cava en stille wijnen produceren zij ook een vino de aguja (een licht sprankelende wijn).

In 2018 startten zij een compleet nieuwe installatie op met ultra-moderne bottelinstallaties. 

Naast de Portell Rosé gemaakt met de locale Trepat-druif, nemen wij ook twee Cava's af. De Portell brut en onze huismerk-Cava "Un Momento de Cava".

 

De Un Momento de Cava is een kwalitatief hoogstaande Cava in Brut-versie die wij hoofdzakelijk verdelen naar Horeca, wijnhandels en verenigingen en die we bij grotere afname aan zeer voordelige voorwaarden kunnen verkopen. 


 

 

 

 

Quinta Sardonia

Vino de la Tierra de Castilla y Leon

 

 

 

 

Quinta Sardónia produceert landwijnen (Vino de la Tierra) in  de autonome regio Castilla y León. Het domein ligt net aan de westelijke grens van de appellatie Ribera del Duero.  Maar in de praktijk is het één van de nieuwe Spaanse sterren, want gecreëerd door Peter Sisseck, het brein achter o.a. de nu legendarische en peperdure icoonwijn Dominio de Pingus.

 

Ze beschikken over 22Ha. aan wijngaarden. Ze bestaan uit 15 verschillende soorten bodems die zijn ontstaan in het verval en erosie  van 3 sedimentaire gesteenten: kalksteen, leem en gips. 

 

 

 

 

 

Bodegas y Viñedos Sentencia

DO Utiel Requña

 

 

 

Bodegas y Viñedos Sentencia werd in 2006 opgericht door Alberto Pedrón. Hij is afkomstig uit een familie wijnbouwers sinds generaties. Destijds was het niet ongewoon in de wijnregio Utiel-Requena (Valencia) om volledige wijngaarden uit te roeien en eventueel te herplanten met nieuwe wijnstokken, de zogenaamde "verbeteraars". Ongeveer 6 ha familie-eigendom stonden in deze context ten dode opgeschreven, vandaar de naam van het domein: Sentencia (het "vonnis").

Het was de kinderdroom van Alberto om deze familiale wijngaarden over te nemen en zijn eigen project te starten. Uit respect voor dit uniek erfgoed, enkele wijngaarden met destijds vergeten variëteiten en met een diversiteit aan ondergronden, groeide de wens om avant-garde wijnen te produceren, volledig manueel, authentiek en origineel. De wijn "Sentencia' werd geboren.

In de loop van de jaren breide Alberto zijn areaal uit teneinde nieuwe wijnen te produceren. Momenteel heeft Alberto de volgende wijngaarden in beheer:

- Aldea los Pedrones (de oorspronkelijk familiale wijngaarden). Momenteel 8 ha op een hoogte van ongeveer 700 m. Variëteiten: Bobal, Garnacha en Royal (de bekende blauwe tafeldruif)

- Finca el Pino gelegen op een hoogte van 800 m. Variëteiten: Syrah en Macabeo

- Paraje "La Feunte" gelegen op een hoogte van 700m. Variëteiten: Bobal

- Paraje "Las Bairetas": Variëtieten: Moscatel en Merseguera

Van de vijf wijnen die Sentencia produceert hebben we de drie rode toegevoegd aan ons assortiment,

- de El Bosque Habitado (het "bewoonde bos") een blend van Bobal, Syrah en Garnacha. 

- de El Indulto (de "kwijtschelding"), een pure Bobal. Rijping van 10 maand in gebruikte Franse eiken vaten

- de Sentencia is een Bobal en Garnacha blend. Rijping van 15 maand in gebruikte Franse eiken vaten

 

 

 

 

 

 

Tarroné

DO Terra Alta

 

 

 

 

Cellers Tarroné is gesitueerd in de appellatie Terra Alta, in het hinterland van Catalonië.
Het domein bezit 40 ha wijngaarden gespreid over 6 percelen: Torremadrina, Mas de Freixes, Trufes, La Masadeta, Camí de Vilalba en Benufet.
Het productiegebied wordt in het zuiden begrensd door het Ports d’Horta gebergte en het Pàndols en Cavalls gebergte in het zuidwesten. De wijngaarden hebben een noord en west oriëntatie en zijn gesitueerd op zeer verscheiden reliëfs. 

 

Vele wijngaarden van Cellers Tarroné liggen op natuurlijke terrassen begrensd door stenen muurtjes. De ondergrond bestaat uit kalksteen vermengd met klei. De toplaag bestaat uit “panal” een zanderige/lemige laag. In de vroegere rivierbeddingen vinden we ook rolkeien. Het klimaat is mediterraan en droog (350 à 500 mm per jaar). Twee winden bepalen in grote mate de wijnbouw. De noordelijke Cerc zorgt ervoor dat de wijngaarden en druiven gezond blijven tijdens de rijpingsperiode en de oostelijke Garbí die een verfrissende zeebries brengt tijdens de warme zomers. ‘s Winters is deze regio eerder vochtig en koud.

 

Zij werken met 6 druivenrassen waaronder hoofdzakelijk Garnatxa Blanca (Grenache blanc) en Garnatxa Negra (Grenache), maar ook Macabeu, Tempranillo, Merlot and Syrah voor de blends.

 

 

 

 

Terras Gauda

DO Rias Baixas

 

 

 

 

 

 

 

De Terras Gauda groep bestaat uit drie bodegas: Bodegas Terras Gauda (DO Rías Baixas), Viñedos y Bodegas Pittacum (DO Bierzo – zie verder) en Quinta Sardonia (Vino de la Tierra de Castilla y León). Recent heeft zij het Rioja-domein Alfaro Finca Egomei overgenomen en produceert er Rioja-wijn onder de naam Heraclio Alfaro.

 

Bodegas Terras Gauda werd opgericht in 1990. Destijds produceerden zij slecht 37.000 flessen, maar de productie is stelselmatig gegroeid tot 1,5 miljoen flessen. Hiervoor zijn niet minder dan 160 ha wijngaarden nodig, waarvan 87 ha in eigendom gelegen rond de bodega in A Guarda, in de meest zuidelijke subregio O Rosal (provincie Pontevedra), aan de monding van de Miño-rivier en dus naast de Portugese grens. Ze liggen op een hoogte variërend tussen 50 en 150 meter op oude rivierterrassen van leisteen (schiste). Dit verklaart het minerale karakter van de wijnen. Verder beschikken ze over wijngaarden in O Condado en nemen zij druiven af van hun leden-wijnbouwers.De aanplant bestaat enkel uit de autochtone druivenrassen Albariño 65%, Caíño blanco 24%, Loureiro 10% en Treixadura 1%. Zij beschikken over de grootste aanplant van de Caiño blanco in heel de DO.

 

De druiven worden geoogst op manuele wijze en in kistjes van 20kg. De vinificatie gebeurt druivenras per druivenras. Na ontristing blijft de most gedurende een vooraf bepaalde tijd in contact met de pelletjes op een temperatuur van 10 à 12°C teneinde de delicate aroma’s van de druif optimaal te extraheren. Na een zachte persing in pneumatische persen en stabilisering vergist de most op een temperatuur van 15 à 17°C op roestvrijstalen vaten. Voor de Terras Gauda etiqueta negra gebruikt men echter foudres en barriques. Men gebruikt een eigen cultuur van autochtone gisten.

 

De drie druivenrassen Albariño, Loureiro/a en Caiño Blanco spelen een complementaire rol in de blend van de Terras Gauda O Rosal en de Etiqueta Negra. Albariño brengt volume en de typische vruchtenaroma’s gaande van ctirus tot tropisch fruit en de nodige aciditeit; Loureiro/a brengt florale en kruidige aroma’s; Caiño Blanco tot slot geeft de structuur en strakheid aan de blend.

 

Er heerst een uitzonderlijk microklimaat gekenmerkt door zachte temperaturen, met een jaarlijks gemiddelde rond 15°C, schaarse vorst en een overvloedige regenval. De wijnstokken staan hoofdzakelijk geplant op graniet en leisteen.

 

 

Tinedo

Vino de la Tierra de Castilla

 

 

 

 

Tinedo, Álvarez-Arenas’ landgoed van de familie, is gewijd aan de productie van wijn op traditionele wijze sinds vele generaties. Het landgoed bestaat uit 47 hectare wijngaarden in het hart van La Mancha, tussen de steden Socuellamos en Las Mesas, aan de rand van de provincies Cuenca en Ciudad Real. Er zijn reeds specifieke verwijzingen naar de familie Álvarez-Arenas als kwekers en wijnmakers in het gebied sinds vóór 1742.

 

2002 was het begin van een transformatieproces van de exploitatie van het landgoed door het planten van nieuwe druivenrassen van hoge kwaliteit, en de installatie van een geavanceerd irrigatiesysteem dat het beheer van de plant verbetert en zorgt voor een zeer efficiënt en duurzaam gebruik van water . Deze veranderingen maken deel uit van een ambitieus project om Tinedo aan te passen aan de nieuwe trends bij de wijnbereiding en nieuwe sociale en milieuaspecten.

 

Het domein kent een droog continentaal klimaat. De bodem is het resultaat van de ontbinding van kalksteen en mergel, die geleidelijk aan de kalksteenlaag en kleilaag aan het verliezen is en een zanderig oppervlak achterlaat.

 

 

Bodegas Tobia

DOCa Rioja

l

 

 

 

 

Óscar Tobía startte zijn wijnbouw-project in 1994. In 2004 richtte hij samen met Ana Castelló het wijndomein Bodegas Tobía op.

 

Met 17 Ha. wijngaarden in Rioja Alta- behoort dit huis tot de kleinste Rioja-producenten.

 

Bodegas Tobia koos er doelbewust voor om een modernere/frissere stijl te creëren die vaak afstapt van de traditionele reglementering. Elk jaar opnieuw verandert de procentuele samenstelling van de druiven en de duur van eiklagering. Er wordt ook gebruik gemaakt van de meest moderne vinificatietechnieken. Dit maakt dat de wijnen zo bijzonder en exceptioneel zijn. Zo produceerden zij in 1996 voor het eerst een op nieuwe eiken vaten vergiste rosé-wijn. De eerste in Spanje.

 

Op het domein heerst er een Atlantisch klimaat. Milder klimaat met koude vochtige winden uit het westen. 
De wijnstokken staan voornamelijk op een kalkrijke klei-ondergrond, grind en rolkeien.

 

Naast voortreffelijke rode wijnen worden op deze bodega ook gastronomische  witte wijnen geproduceerd. 

 

 

 

 

Bodega Valdrinal

DO Ribera del Duero

 

Bodega Valdrinal werd opgericht in het jaar 2000 door David Cuéllar, vijfde generatie van een familie wijnbouwers uit de regio van Aranda de Duero, gesitueerd in de DO Ribera del Duero. Hun hoofddoel is het produceren van kwaliteitswijn in kleine producties met de druivenvariëteit Tinta fina (of Tinto fino of Tempranillo).

Bodega Valdrinal beheert 25 ha wijngaarden gelegen ten zuiden van de stad Aranda de Duero. De wijngaarden liggen in Aldehorno, Fuentenebro en Moradillo de Roa, op een hoogte variërend tusen 910 en 1050 meter boven de zeespiegel (deze behoren tot de de hoogst gelegen wijngaarden van de appellatie la D.O. Ribera del Duero). De bodemtypes zjn onder andere kalkrijke ondergrond met kiezellaag en kleigrond.

Het klimaat is continentaal met strenge winters en hete zomers met een beperkte regenval, die ietwat getemperd wordt door de invloeden van de Atlantische oceaan.

De druiven worden manueel geoogst in kistjes van 15 kg zodat de trossen in hun geheel en onbeschadigd de bodega bereiken, waarna ze nogmaals geselecteerd worden op de sorteertafel. De maceratie  gebeurt in inox vaten gedurende 2 à 3 dagen aan een constante temperatuur van 10° C. Slechts daarna wordt de alcoholische gisting opgestart aan een temperatuur van max. 28° C gedurende 4 à 6 dagen. Na het persen gaat de wijn op franse eiken barriques om er zijn malolactische gisting en verdere rijping te ondergaan.

De totale productie bedraagt slechts 150.000 flessen per oogst. Ze beschikken over een areaal van 500 barriques van Franse eik (90%) en Amerikaanse eik afkomstig van een 10-tal verschillende tonneliers. De maximumleeftijd van deze barriques is drie jaar en bijgevolg vervangt men elk jaar een derde van deze vaten.

Bodega Valdrinal produceert momenteel 5 rode wijnen uit de DO Ribera del Duero :

  • Valdrinal Entrega Roble: 100% Tinta fina uit 30 jaar oude wijngaarden. Rijping van 6 maand op Franse en Amerikaanse eiken vaten (barriques)
  • Valdrinal Tradición Crianza: 100% Tinta fina uit 30 jaar oude wijngaarden. Totale rijping van 24 maand waarvan van 12 maand op Franse eiken vaten (barriques)
  • Valdrinal 24 :100% Tinta fina uit 30 jaar oude wijngaarden. Rijping van 24 maand op Franse en Amerikaanse eiken vaten (barriques) en verdere rijping op fles
  • Valdrinal QUNQ : deze wijn is een hommage aan de vijf generaties van een familie die innig verbonden is met de regio Ribera del Duero. 100% Tinta fina uit 80 jaar oude wijngaarden. Rijping van 12 maand op deels nieuwe Franse eiken vaten (barriques) en verdere rijping op fles
  • Valdrinal SQR : SQR staat voor de wiskundige formule Square (het kwadraat). Deze SQR is dus Valdrinal in het kwadraat. Deze krachtige wijn is een 100% Tinta fina uit 50 jaar oude wijngaarden. Rijping van 12 maand op Franse eiken vaten (barriques) en verdere rijping op fles

 

 

 

 

 

Verduguez

Vino de la Tierra de Castilla

 

 

 

 

 

 

Bodegas Verdúguez, is een familiebedrijf (vierde generatie) gelegen in het centrum van Villanueva de Alcardete, in het oostelijk deel van de provincie Toledo, grenzend aan de provincie Cuenca. Deze KMO houdt zich voornamelijk bezig met de productie, rijping en bottelen van wijn voor de internationale markt. De registratie bij de Raad van Toezicht van de DO La Mancha garandeert de hoge kwaliteit van haar wijnen.

 

De huidige wijnmakerij werd opgericht in het jaar 1950 onder de naam ‘Bodegas Verdúguez’ en verkoopt Premium wijnen, cepagewijnen, biologische wijnen, mousserende wijn en traditionele tafelwijnen. De huidige generatie specialiseert zich in de voorbereiding, de karakterisering en de verkoop van gebottelde wijn “Monovarietal 100%” DO La Mancha. In 1999 startte men met de overzeese expansie.

 

De huidige president, Miguel Angel Verdúguez Morata, met een duidelijk commitment aan kwaliteit, is begonnen met het verschuiven van de verkoop in bulk naar de voorbereiding van pure cepagewijnen.

 

Zo begon de herstructurering van zijn wijngaard, met het vervangen van de traditionele aanplantingen door diverse nieuwe druivensoorten: typisch Spaanse en buitenlandse rassen als jonge rode wijnen (Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah) en jonge witte druivensoorten (Macabeo, Sauvignon Blanc, Chardonnay). Tegelijk wijdde hij zich aan de ontwikkeling van de ecologische rode en witte wijnsoorten, respectievelijk van Airen en Tempranillo rassen.

 

 

Vinyes d'Olivardots

DO Emporda

 

 

 

 

 

 

 

inyes d’Olivardots is gelegen in Capmany in de regio Alt Empordà, in het noorden van Catalonië. Het huis werd opgericht in 2002 door Carme  Casacuberta, afgestudeerd in de Chemie en Oenologie en haar man Antoni Pena ( industrieel ingenieur).

 

Samen beschikken ze over 7 ha wijngaarden. 4 ha Grenache, Syrah en Cabernet Sauvignon, werden aangeplant in 2002. Daarnaast heeft Olivardots ook nog 3 ha oude wijngaarden Carignan van 50 tot meer dan 100 jaar oud. 

 

Het team werd in 2016 versterkt door een nieuwe generatie: Carlota, dochter van Carme. 

 

Wat de wijn van Olivardots zo speciaal en uniek maakt, zijn de verschillende ondergronden: graniet, leisteen, zand en grind.

 

Carme maakt kwalitatief hoogstaande wijnen die het gevolg zijn van een strenge selectie in de wijngaard en in de bodega, en gebruik makend van moderne technologie gecombineerd met traditionele methoden.