De nieuwe labels op de Cava-flessen van Carles Andreu

  • Geplaatst op
De nieuwe labels op de Cava-flessen van Carles Andreu

 

Onze Cava-producent Carles Andreu is bezig met het geleidelijk vervangen van zijn labels op de volgende Cava's:

  • Brut → Reserva Brut
  • Brut Nature → Reserva Brut Nature
  • Semi Seco → Reserva Dolç 
  • Reserva Brut Nature → Gran Reserva Brut Nature

Deze Cava's veranderen niet van kwaliteit, integendeel ze worden via deze weg echt naar waarde geschat. Carles Andreu zorgt enkel voor meer transparantie over hun Cava's.  

 

Wat staat er op de nieuwe labels van Celler Carles Andreu?

 

Op de hierboven vermelde Cava's vindt u de volgende aanduidingen:

- De categorie van de Cava (Reserva, Gran Reserva, ... zie verder)
- De hoeveelheid toegevoegde suiker (dosage) aan de Cava (Brut Nature, Brut, ..., Dulce / Dolç)
- De inhoud en alcoholpercentage
- "Verema Manuel": aanduiding in het Catalaans dat druiven manueel worden geoogst
- Colita: het oogstjaar
- Het flesnummer en aantal flessen in het lot van een bepaald oogstjaar
- De samenstelling van de Cava (coupage) in dalende percentage van aanwezigheid
- "Vinyes Propies": aanduiding in het Catalaans dat de druiven afkomstig zijn van eigen wijngaarden
- "Desgorgiat": : aanduiding in het Catalaans dat "dégorgement" betekent. Dit is het verwijderen van de gistresten uit een fles die zijn "tweede gisting op fles" heeft beëindigd. De tijdelijke kurk / capsule wordt vervangen door de definitieve kurk
- "Elaborat i embotellat per": aanduiding in het Catalaans die de vinificatie en botteling aangeeft. In dit geval is dit uiteraard Celler Carles Andreu.
- De serveertemperatuur
- Het zegel van de Consejo Regulador van de appellatie Cava met aanduiding van de categorie (Reserva, Gran Reerva ...)

 

Reserva en Gran Reserva

 

De Brut (met wit label) en Brut Nature (met oranje label) krijgen beide een tweede gisting op fles van 18 maand. Dit is altijd zo geweest. Aangezien een tweede gisting op fles van 15 maand voldoende is om te spreken over een Reserva heeft Celler Carles Andreu er conform met de regels van de appellatie Cava een Reserva Brut en Reserva Brut Nature van gemaakt.

Hetzelfde geldt voor de Reserva Brut Nature. Deze heeft een tweede gisting op fles van minstens 30 maand, wat betekent dat dit voldoende is om er een Gran Reserva Brut Nature van te maken.

De huidige Semiseco (halfzoete) wordt vervangen door een Reserva Dolç (of Dulce). Deze zoete Cava bevat minstens 50 gram / liter suiker.

Meer informatie over de classificatie van de Cava vindt u hier.