Cava

Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuid-westen van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Arragon en de Rioja wordt cava gemaakt.

Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: xarello, macabeo enparellada (ofschoon er soms ook andere rassen gebruikt worden, volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional). Deze methode is te vergelijken met de méthode champenoise. Om die reden wordt cava wel eens “Spaanse Champagne” genoemd, maar dit is wijnkundig gezien fout, aangezien enkel schuimwijn afkomstig uit de Champagnestreek de naam Champagne mag dragen.

Veel – zo niet alle – Cava’s liggen veel langer op hun bezinksel dan de minimaal door de D.O. vastgestelde negen maanden. Een goed middenklasse exportmerk Cava heeft over het algemeen ongeveer twee jaar op fles gelegen. Kwaliteitscuvées kunnen drie tot vijf jaar op fles gelegen hebben en sommige topcuvées kunnen wel tien jaar op fles gelegen hebben, vaak nog met wat houtrijping voordat ze gebotteld werden. Cava die tenminste dertig maanden op fles heeft gelegen, mag Gran Reserva genoemd worden.

Het uiteindelijke karakter van een Cava wordt bepaald door de blend van ieder Cava-huis. Parellada zorgt voor een romige en zachte body naast een verfijnd aroma, Macabeo zorgt voor een knisperige frisheid en fruitige zuren, terwijl Parellada ook wat citrustonen geeft. Xarel-lo geeft rijpheid, body en structuur, mits deze op het juiste moment geoogst is en op de juiste wijze is gevinifieerd. De Cava’s die grotendeels of geheel gemaakt zijn van Chardonnay, en die fantastisch kunnen zijn, hebben geen smaaktechnische overeenkomsten met de klassieke Cava’s gemaakt van de drie Spaanse druiven. Pinot Noir, Trepat en Garnacha Tinta geven hun karakter aan de Cava Rosado Type wijn die gemaakt wordt van blauwe druiven of van een mix van blauwe – en witte druiven, waarbij de vergisting zonder druivenschillen plaatsvindt, waardoor de wijn slechts een zekere mate van kleur kan opnemen., die door de Catalanen vaak ook rosé wordt genoemd.

Een goedkope cava :  Voorwoord : Accijnzen geheven in ons land voor cava, champagne , en andere schuimwijnen liggen 3.50 keer hoger dan voor de wijn. Met een hogere prijs voor de transport (zwaardere cava fles dan wijn fles) bedraagt de accijns , transport, fost plus en btw hierop ongeveer 2.00 € per fles.  Indien je 2.00 € (welke evenzeer de grootwarenhuizen betalen per fles) aftrekt van de grootwarenhuisprijs heeft men reeds een zicht op de prijs vanuit Spanje. Voor een cava van € 4.99 passen wij graag. Wij wensen een minimum aan kwaliteit. Vanaf € 6.45 kunnen wij u een cava aanbieden. vb . Cava Castillo Perelada Brut Reserva kan u bij reeds afhalen voor € 6.99 de fles. Voor het betere werk raden wij u de cavas van het huis Carles Andreu aan. Deze cava’s hebben 18 maanden sur lie gelegen waardoor ze een sterke persoonlijkheid ontwikkelen.

Een feestwijn zoals de cava verdient het nodige respect en degelijke behandeling. Daarom bestellen wij onze cava’s meedere malen per maand in Spanje om een fris en vers topprodukt te kunnen aanbieden aan onze klanten.