Over Spaanse Wijn

In de volgende pagina’s leert u meer over Spaanse wijn, de wijnstreken en druiven die Spaanse wijn uitzonderlijk maken en onderscheiden van andere wijngebieden.

Spanje is van oudsher een van de belangrijkste wijnproducerende landen ter wereld. Veel mensen kennen vooral de bijzondere Spaanse wijnen zoals cava, sherry, rioja en moscatel.

Spanje kent een controlesysteem voor de kwaliteit van wijn, waarbij de Denominación de Origen (DO) markering niet alleen de regio van herkomst aangeeft, maar grotendeels ook de kwaliteit. Het DO systeem wordt niet alleen voor wijn gebruikt, maar ook voor andere producten, zoals olijfolie. Voor wijn zijn er tientallen DO’s. De beste DO’s krijgen de markering DOC, wat staat voor Denominación de Origen Calificada, wat de kwaliteit en goede wijntraditie extra benadrukt. De 3 D.O.C.’s zijn Rioja (sinds 1991), Priorat (sinds 2001) en Ribeira Del Duero (2008). Verdere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden zijn vino de la tierravino comarcal en vino de mesa. De laatste aanduiding is voor de goedkopere wijnsoorten.

In 1932 zijn de eerste acht wijnen DOC geklasseerd.

Een zeer groot deel van de grond die geschikt is voor de wijnbouw, wordt daar ook voor gebruikt. Vaak is het enkel door hooggebergten zoals de Sierra Nevada, dat in een groot gebied totaal geen wijn wordt verbouwd. Ruwweg kunnen vier wijnregio’s worden onderscheiden, die op hun beurt weer onderverdeeld kunnen worden in talloze kleinere regio’s. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste regio’s. De indeling hieronder pretendeert zeker niet volledig te zijn.

Noordelijke wijnregio’s

 Galicië

 Rioja en Navarra

Zeer goede wijn is van Rioja en Navarra afkomstig. Vaak wordt beweerd, dat de wijn van Rioja de beste is van Spanje.

Het Riojagebied ligt in de vallei van de Ebro en de naam is afgeleid van het riviertje (Rio in het Spaans) dat de naam ‘Oja’ draagt. Het gebied is ongeveer 40 bij 110 km groot. Al in 1560 golden er wetten en regels inzake wijnmaken en aan het einde van de 19de eeuw werden hier methoden toegepast die in de rest van Spanje onbekend waren. Veel inspiratie werd opgedaan vanuit het enkele honderden kilometers noordelijk gelegen Bordeaux gebied. Rioja kreeg als allereerste in Spanje de ‘DO’-status in 1926 en was later, in 1991, de eerste die de nog strengere ‘DOC’-status verkreeg vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van zijn wijnen.

  • Rioja
    (verzamelnaam voor onderstaande deelgebieden)
  • Rioja Alta
  • Rioja Alavesa
  • Rioja Baja
  • Navarra

 Aragón

 Chacolí/Txakolina

Centrale wijnregio’s

Castilië-La Mancha

Castilië-León

Oostelijke wijnregio’s
3.1 3.1. Catalonië
3.2 3.2. Levante
4 4. Zuidelijke wijnregio’s
5 5. Canarische Eilanden

Op de volgende pagina vindt U een overzicht van de streken vanwaar Sacacorchos wijnen invoert. Hier vindt U een kaart met onze voornaamste bodega’s.

Lees hier meer over twee specifieke wijnen: de Spaanse schuimwijne ofte cava, en het typische product sherry.