Viña Tobía

Óscar Tobía zwaait sinds 9 jaar de scepter over dit kleine familiebedrijf. Met zeventien hectare wijngaarden in La Rioja Alta -behoort dit bedrijf tot de kleinste Rioja producenten. Naast voortreffelijke rode wijnen worden op deze bodega ook grandioze witte wijnen geproduceerd.
De Viña Tobia Blanco is gemaakt van 100% Viura druiven en heeft geen houtlagering ondergaan. Dit is een frisse stuivende zomerwijn.
De Tobia Blanco Crianza daarentegen is gemaakt van 50% Malvasia en 50% Viura druiven en is vergist op Amerikaans eiken. Tevens heeft de wijn een houtopvoeding gehad gedurende 8 maanden op Amerikaans eiken. Dit is vooral een zeer gastronomische wijn.

Wat de rode wijnen betreft was het de Alma de Tobia Tinto de Autor 2001 welke in een recent gehouden Rioja proeverij in het blad “Wine International” menig gerenommeerd Riojahuis achter zich liet.

Website Bodegas Tobía


DO Rioja, bodega Viña Tobía

Witte wijnen

Vina Tobia Blanco Joven 2016

€ 6.92

Druivenrassen: 90% Viura, 10% Maturana Blanca
Kleur: citroengeel met groene schijn
Neus: frisfruitige neus: wit fruit en citrusfruit.
Mond: Zeer frisse aanzet met strakke zuren en een fruitig karakter: groene appel, peer en citrusfruit.
Vinificatie: Koude maceratie gedurende 24 uur met schilcontact, in een met koolstofdioxide verzadigde omgeving
Alleen de lekwijn werd langzaam vergist in inoxvaten onder temperatuurcontrole. Voor de botteling rijpt de wijn op de fijne droesem [sur lie] gedurende 1 maand.
Bewaring: Op dronk.
Culinaire associaties: Aperitief, tapas, schaaldieren, salades, vis-papillotes, paella

Tobia Blanco FB Daimon 2015

€ 9.40

Druivenrassen: 30% Viura, 30% Sauvignon Blanc, 25% Malvasía, 15% Tempranillo Blanco
Vinificatie: deze witte wijn is een blend die afzonderlijk werd vergist op nieuwe vaten van Amerikaanse eik [met lage tot medium toasting] en met verdere rijping op diezelfde vaten gedurende 3 maand en regelmatig omroeren van de fijne droesem.
Kleur: Helder geel
Neus: Een fijn boeket van witte bloemen, rijp geel fruit, peer en een getoaste eik.
In de mond: sappig en rijp in de mond, met vooral witte perzik en rijpe peer, vanille en fijne citrustoetsen.
Culinaire associaties: een moderne wijn voor gebakken [vette] vis, romige pastagerechten, wit vlees en gevogelte, …

Oscar Tobia Blanco Reserva 2013

€ 14.01

Deze mengeling van 67% Malvasia en 33% Viura verbleef 17 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaatjes. Het betreft een gelimiteerde productie van slechts 20 barricas. Heel veel aroma`s van vanille, gerookte eik en rijpe perziken, gevolgd door een rijke, oaky smaak vol abrikozen en perziken, opnieuw met vanille en verse munt. Een rijke maaltijdwijn bij vis in beurre blanc, kreeft of gevogelte zoals fazant.

Rosé wijnen

Vina Tobia Rosado Garnacha 2016

€ 7.44

Alma de Tobia Rosado FB 2014

€ 13.93

Misschien duurder dan de `normale` rosé, maar dit is dan ook een unieke fles. Deze cuvée werd samengesteld uit 55% Tempranillo, 35% Graciano en 10% andere lokale druivensoorten [waaronder Merlot] , die 5 maanden op nieuwe Franse eik werden opgevoed. Briljant roodroze, met een rijp boeket van melkchocolade, rode bessen en noten, een beetje gerookte eik. Vet en rijp in de mond met kersenlikeur, cacao en vanille, maar toch ook heel fris. Lange afdronk. Een rosado die u zelfs kan bewaren.

Rode wijnen

Vina Tobia Tinto Joven 2016

€ 6.92

Druivenrassen: 50% Tempranillo, 50% Garnacha.
Kleur: Paars.
Neus: Heel fruitige neus: aardbeien, kersen, aalbessen.
Mond: Frisse en fruitige aanzet. Mooie toetsen van aardbei, kersen en aalbessen zoals in de neus. Een frisse wijn met aangename zuren en heel weinig tannine.
Vinificatie: De druiven worden ontrist zonder de druiven te beschadigen. Dan volgt er een koude maceratie gedurende 2 dagen onder een temperatuurcontrole van 10°c. Hierna volgt er een korte fermentatie met temperatuurcontrole van 25°c.
Bewaring: Jong te drinken.
Culinaire associaties: eenvoudige schotels met gevogelte en wit vlees, charcuterie, barbecue-vlees [worstjes, hamburger, brochettes], tonijnsteak. Deze wijn koel serveren bij gerechtjes [14-15°c].

Tobia Tinto Seleccion 2011 ( 50 cl)

€ 7.24

Tobia Tinto FB Daimon 2015

€ 9.40

Druivenrassen: 85% Grenache, 15% Tempranillo
Rijping: 6 maand op Franse en Amerikaanse eik.
Kleur: Paarsrood
Neus: Zeer fruitig: kersen, aardbeien, framboos, bosvruchten. Toetsen van vanille, cacao en geroosterde nootjes door houtrijping.
Mond: Zwart en rood fruit als eerste aanzet. Toetsen van vanille en cacao. Perfecte balans: zacht, fris en rond. Relatief lange afdronk.
Vinificatie: De druiven zijn afkomstig van verschillende wijngaarden en worden apart gefermenteerd gedurende 9 dagen onder temperatuurcontrole [26°C]. De malolactische gisting, de rijping op Franse en Amerikaanse eik en de rijping op fijne droesem gebeuren in dezelfde eiken vaten en duurt ongeveer 6 maanden in totaal.
Culinaire associaties: Kan koel geserveerd worden. Wit vlees, ovenschotels, gevulde paprika, tapas,….

Tobia Tinto Seleccion 2014

€ 11.25

Druivenrassen: 74% Tempranillo, 17% Graciano, 9% Garnacha
Rijping: 21 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten.
Kleur: Intens kersenrood.
Neus: Complexe geur. Rijp fruit zoals pruimen, kersen. Kruidigheid: zwarte peper, kaneel, drop, toetsen van frisse munt. Tertiaire aroma’s: cederhout, koffie en vanille.
Mond: Een volle, vlezige, ronde wijn. Rijpe en ronde tannine die zorgen voor structuur. Qua smaak heb je het rijp zwart fruit met een zekere kruidigheid. Ook vanilletoetsen door lagering op eiken vaten [door Amerikaanse eik].
Vinificatie: De druiven zijn handgeselecteerd. De fermentatie gebeurd onder temperatuurcontrole [25°C]. De malolactische fermentatie en de veroudering gebeurd op Franse en Amerikaanse eik. De wijn wordt niet gefilterd voor de botteling om kwaliteitsverlies te verhinderen.
Bewaring: is op dronk, kan zeker nog bewaard worden [2020].
Culinaire associaties: wit vlees en gevogelte/ pluimwild, coque au vin, stoofvlees, rosbief

Oscar Tobia Tinto Reserva 2012

€ 17.09

Druivenrassen: 93% Tempranillo, 7% Graciano.
Rijping: 24 maanden op Franse en Hongaarse eiken vaten.
Kleur: Dieprode kleur.
Neus: Zeer complex. Eerst en vooral rijp, zwart fruit zoals: pruimen, kersen en bosbessen. Vervolgens kruidigheid: munt, zwarte peper, kruidnagel en tabak. Ook lichte toetsen van toasting en cederhout.
Mond: Complex zoals in de neus. Zeer krachtige en gestructureerde wijn met veel rijpe tannine. Zwart fruit en de kruidigheid is zeker aanwezig. Een zéér lange afdronk.
Vinificatie: de druiven ondergaan een koude fermentatie onder gecontroleerde temperatuur in tanks. De malolactische fermentatie en de veroudering gebeurt op eiken vaten gedurende 24 maanden in Franse en Hongaarse eiken vaten. De wijn wordt ongefilterd gebotteld om de hoge kwaliteit te bewaren. Bewaring: nu drinken of bewaren tot 2020 [en meer]
Culinaire associaties: Gerijpt rundsvlees met veel vet, Rib-eye, eend in portosaus en ander wild, …

Alma de Tobia Tinto 2009

€ 29.95

Zowel qua kleur, boeket als smaak is deze wijn nog springlevend. Samengesteld uit Tempranillo [50%], Garnacha [35%] en Mazuelo [15%] en 20 maanden gelagerd op Franse eik, proeven we veel gekonfijt en vlezig fruit [cassis, blauwe pruimen, bosbessen], specerijen, geroosterde noten, nouga en fijne tannines. Pure finessewijn die nog jarenlang uw beste vlees- en wildschotels zal aanvullen.