Bodegas Oscar Tobía

Óscar Tobía zwaait sinds 9 jaar de scepter over dit kleine familiebedrijf. Met zeventien hectare wijngaarden in La Rioja Alta -behoort dit bedrijf tot de kleinste Rioja producenten. Naast voortreffelijke rode wijnen worden op deze bodega ook grandioze witte wijnen geproduceerd.
De Viña Tobia Blanco is gemaakt van 100% Viura druiven en heeft geen houtlagering ondergaan. Dit is een frisse stuivende zomerwijn.
De Tobia Blanco Crianza daarentegen is gemaakt van 50% Malvasia en 50% Viura druiven en is vergist op Amerikaans eiken. Tevens heeft de wijn een houtopvoeding gehad gedurende 8 maanden op Amerikaans eiken. Dit is vooral een zeer gastronomische wijn.

Wat de rode wijnen betreft was het de Alma de Tobia Tinto de Autor 2001 welke in een recent gehouden Rioja proeverij in het blad “Wine International” menig gerenommeerd Riojahuis achter zich liet.

Website Bodegas Tobía


DO Rioja, bodega Bodegas Tobía

Witte wijnen

Vina Tobia Blanco Joven 2017

€ 7.51

Druivenrassen: 100% Viura
Kleur: citroengeel met groene schijn
Neus: frisfruitige neus: wit fruit en citrusfruit.
Mond: Zeer frisse aanzet met strakke zuren en een fruitig karakter: groene appel, peer en citrusfruit.
Vinificatie: Koude maceratie gedurende 24 uur met schilcontact, in een met koolstofdioxide verzadigde omgeving
Alleen de lekwijn werd langzaam vergist in inoxvaten onder temperatuurcontrole. Voor de botteling rijpt de wijn op de fijne droesem [sur lie] gedurende 1 maand.
Bewaring: Op dronk.
Culinaire associaties: Aperitief, tapas, schaaldieren, salades, vis-papillotes, paella

Tobia Blanco Fb Daimon 2016

€ 9.49

Druivenrassen: 40% Viura, 30% Sauvignon Blanc, 9% Malvasía, 9% Tempranillo Blanco, 12% Maturana Blanca
Vinificatie: deze witte wijn is een blend die afzonderlijk werd vergist op nieuwe vaten van Amerikaanse eik [met lage tot medium toasting] en met verdere rijping op diezelfde vaten gedurende 3 maand en regelmatig omroeren van de fijne droesem.
Kleur: Helder geel
Neus: Een fijn boeket van witte bloemen, rijp geel fruit, peer en een getoaste eik.
In de mond: sappig en rijp in de mond, met vooral witte perzik en rijpe peer, vanille en fijne citrustoetsen.
Culinaire associaties: een moderne wijn voor gebakken [vette] vis, romige pastagerechten, wit vlees en gevogelte, …

Oscar Tobia Blanco Reserva 2014

€ 17.41

Druivenrassen: 55% Viura, 26% Tempranillo blanco, 19% Malvasia.
Kleur: Goudgeel
Neus: complex. Veel secundaire aroma’s: boter, kaneel, vanille en rokerigheid. Toetsen van rijp citrusfruit en tropische vruchten: ananas en abrikoos.
Mond: Een complexe, volle witte wijn. Een romige aanzet met toetsen van boter en vanille. Een zeer lange afdronk met frisse zuren, toetsen van citrusfruit en honing en op het einde een bittertje van pompelmoes.
Vinificatie: Een koude maceratie gedurende 48 uur. Hierna volgt de fermentatie onder temperatuurcontrole [14-15°C]. Het eindstadium van de fermentatie gebeurt op licht getoaste Franse en Amerikaanse eiken vaten. De wijn veroudert en rijpt verder op fijne droesem gedurende 18 maanden op dezelfde eiken vaten. De veroudering eindigt met een rijping op fles gedurende 6 maanden.
Bewaring: kan gedronken worden en bewaard tot 2020
Culinaire associaties: vis in romige saus, wit vlees en gevogelte [in saus]

Alma de Tobia Blanco FB 2016

€ 17.75

Druivenrassen: 33% Viura, 42% Sauvignon Blanc, 25% Chardonnay
Kleur: helder, intens strogeel
Neus: een complexe neus met aroma`s van kweepeer, annanas, citrus, peer en abrikoos, toffee en biscuit. De houttoetsen zijn aanwezig maar goed geïntegreerd met het uitbundige fruit.
Mond: een ronde, romige en volumineuze aanzet gevolgd door rijp geel fruit en ragfijne zuren. De wijn heeft een lange finale.
Vinificatie: Een koude maceratie gedurende 36 uur. Enkel de lekwijn wordt gebruikt. Deze wordt vergist op nieuwe Franse eiken vaten [Tronçais] met zeer fijne porie en verder gerijpt op dezelfde vaten gedurende 7 maanden met battonage van de fijne droesem [lies] gevolgd door de assemblage van de finale wijn.
Bewaring: kan gedronken worden en bewaard tot 2020
Culinaire associaties: wit vlees en gevogelte [in saus]

Rosé wijnen

Vina Tobia Joven Rosado Garnacha 2017

€ 7.51

Druivenras: 100% Garnacha tinta
Kleur: helder lichtroze
Neus: Rood fruit [aardbei, framboos], citrus , florale toetsen [roos en oranjebloesem] en een ondertoon van groene kruiden [munt]
Mond: Zacht en rond in de aanzet. Quasi geen restsuiker. Aroma’s van aardbei en witte bloemen. Een gemiddelde afdronk met zeer frisse zuren.
Vinificatie: na kneuzing volgt een een korte schilweking op lage temperatuur van enkele uren in een omgeving verzadigd met koolstofdioxide. Enkel de lekwijn [saignée-methode] wordt gebruikt en verder vergist onder temperatuurcontrole op inox tanks gedurende 1 maand.
Serveertemperatuur : 8°C
Culinaire associaties: aperitief, Barbecue, Oosterse keuken

Alma de Tobia Rosado Fb 2015

€ 13.93

Druivenrassen: 55% Tempranillo, 35% Graciano, 10% andere [waaronder Merlot]
Kleur: helder kersenrood, uitzonderlijk intens voor een rosé.
Neus: een complexe en krachtige neus met vers rood fruit [kers, framboos], aromatische kruiden [munt, eucalyptus], specerijen tegen een achtergrond van getoaste aroma’s [koffie]
In de mond: een ronde fruitige aanzet met veel rood fruit en specerijen, gevolgd door een elegante aciditeit en eindigend met een verfijnd bittertje [van het nieuwe vat]. Lange afdronk.
Vinificatie: de druiven komen van drie verschillende wijngaarden en worden volledig afzonderlijk gevinifieerd. Na een eerste selectie van de beste druiven, ondergaan ze eerst een maceratie met de pelletjes van 36 uur [vandaar de intense kleur]. Enkel de lekwijn wordt gerecupereerd voor deze wijn die vervolgens vergist wordt op nieuwe Franse eiken vaten met een fijne korrel en wordt gevolgd door een verdere rijping op deze vaten gedurende 5 maand met regelmatige battonage. Slechts daarna wordt de wijn geassembleerd. Er worden slecht 28 barriques geproduceerd.
Bewaring: klaar voor consumptie. Bewaart nog tot 4 jaar na oogst. Serveertemperatuur: 10°C [niet kouder!]. Culinaire associaties: deze eetwijn past bij gevogelte en wit vlees, carpaccio, vitello tonato, …

Rode wijnen

Vina Tobia Tinto Joven 2017

€ 7.51

Druivenrassen: 50% Tempranillo, 50% Garnacha.
Kleur: Paars.
Neus: Heel fruitige neus: aardbeien, kersen, aalbessen.
Mond: Frisse en fruitige aanzet. Mooie toetsen van aardbei, kersen en aalbessen zoals in de neus. Een frisse wijn met aangename zuren en heel weinig tannine.
Vinificatie: De druiven worden ontrist zonder de druiven te beschadigen. Dan volgt er een koude maceratie gedurende 2 dagen onder een temperatuurcontrole van 10°c. Hierna volgt er een korte fermentatie met temperatuurcontrole van 25°c.
Bewaring: Jong te drinken.
Culinaire associaties: eenvoudige schotels met gevogelte en wit vlees, charcuterie, barbecue-vlees [worstjes, hamburger, brochettes], tonijnsteak. Deze wijn koel serveren bij gerechtjes [14-15°c].

Tobia Tinto Seleccion 2015 ( 50 Cl)

€ 7.99

Regio : Rioja

Tobia Tinto Fb Daimon 2017

€ 9.49

Druivenrassen: 85% Garnacha tinta, 15% Tempranillo
Rijping: 6 maand op Franse en Amerikaanse eik.
Kleur: Paarsrood
Neus: Zeer fruitig: kersen, aardbeien, framboos, bosvruchten. Toetsen van vanille, cacao en geroosterde nootjes door houtrijping.
Mond: Zwart en rood fruit als eerste aanzet. Toetsen van vanille en cacao. Perfecte balans: zacht, fris en rond. Relatief lange afdronk.
Vinificatie: De druiven zijn afkomstig van verschillende wijngaarden en worden apart gefermenteerd gedurende 9 dagen onder temperatuurcontrole [26°C]. De malolactische gisting, de rijping op Franse en Amerikaanse eik en de rijping op fijne droesem gebeuren in dezelfde eiken vaten en duurt ongeveer 6 maanden in totaal.
Culinaire associaties: Kan koel geserveerd worden. Wit vlees, ovenschotels, gevulde paprika, tapas,….

Tobia Tinto Seleccion de Autor 2015

€ 11.95

Druivenrassen: 80% Tempranillo, 11% Graciano, 9% Garnacha
Rijping: 18 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten.
Kleur: Intens kersenrood.
Neus: Complexe geur. Rijp fruit zoals pruimen, kersen. Kruidigheid: zwarte peper, kaneel, drop, toetsen van frisse munt. Tertiaire aroma’s: cederhout, koffie en vanille.
Mond: Een volle, vlezige, ronde wijn. Rijpe en ronde tannine die zorgen voor structuur. Qua smaak heb je het rijp zwart fruit met een zekere kruidigheid. Ook vanilletoetsen door lagering op eiken vaten [door Amerikaanse eik].
Vinificatie: De druiven zijn handgeselecteerd. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole [25°C]. De malolactische fermentatie en de veroudering gebeurt op Franse en Amerikaanse eik. De wijn wordt niet gefilterd voor de botteling om kwaliteitsverlies te verhinderen.
Bewaring: is op dronk, kan zeker nog bewaard worden [2020].
Culinaire associaties: wit vlees en gevogelte/ pluimwild, coque au vin, stoofvlees, rosbief

Oscar Tobia Tinto Reserva 2014

€ 17.79

Druivenrassen: 93% Tempranillo, 7% Graciano.
Rijping: 24 maanden op Franse en Hongaarse eiken vaten.
Kleur: Dieprode kleur.
Neus: Zeer complex. Eerst en vooral rijp, zwart fruit zoals: pruimen, kersen en bosbessen. Vervolgens kruidigheid: munt, zwarte peper, kruidnagel en tabak. Ook lichte toetsen van toasting en cederhout.
Mond: Complex zoals in de neus. Zeer krachtige en gestructureerde wijn met veel rijpe tannine. Zwart fruit en de kruidigheid is zeker aanwezig. Een zéér lange afdronk.
Vinificatie: de druiven ondergaan een koude fermentatie onder gecontroleerde temperatuur in tanks. De malolactische fermentatie en de veroudering gebeurt op eiken vaten gedurende 24 maanden in Franse en Hongaarse eiken vaten. De wijn wordt ongefilterd gebotteld om de hoge kwaliteit te bewaren. Bewaring: nu drinken of bewaren tot 2020 [en meer]
Culinaire associaties: Gerijpt rundsvlees met veel vet, Rib-eye, eend in portosaus en ander wild, …

Oscar Tobia Tinto Gran Reserva 2012

€ 26.28

Regio : Rioja

Tobia Tinto Seleccion 2014 Magnum

€ 27.29

Regio : Rioja

Alma de Tobia Tinto FB 2015

€ 51.46

Zowel qua kleur, boeket als smaak is deze wijn nog springlevend. Samengesteld uit Tempranillo [50%], Garnacha [35%] en Mazuelo [15%] en 20 maanden gelagerd op Franse eik, proeven we veel gekonfijt en vlezig fruit [cassis, blauwe pruimen, bosbessen], specerijen, geroosterde noten, nouga en fijne tannines. Pure finessewijn die nog jarenlang uw beste vlees- en wildschotels zal aanvullen.

Oscar Tobia Tinto Gran Reserva 2010 Magnum

€ 68.59

Regio : Rioja

Tobia Tinto Seleccion 2014(9L)

€ 295.00

Druivenrassen: 74% Tempranillo, 17% Graciano, 9% Garnacha
Rijping: 21 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten.
Kleur: Intens kersenrood.
Neus: Complexe geur. Rijp fruit zoals pruimen, kersen. Kruidigheid: zwarte peper, kaneel, drop, toetsen van frisse munt. Tertiaire aroma’s: cederhout, koffie en vanille.
Mond: Een volle, vlezige, ronde wijn. Rijpe en ronde tannine die zorgen voor structuur. Qua smaak heb je het rijp zwart fruit met een zekere kruidigheid. Ook vanilletoetsen door lagering op eiken vaten [door Amerikaanse eik].
Vinificatie: De druiven zijn handgeselecteerd. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole [25°C]. De malolactische fermentatie en de veroudering gebeurt op Franse en Amerikaanse eik. De wijn wordt niet gefilterd voor de botteling om kwaliteitsverlies te verhinderen.
Bewaring: is op dronk, kan zeker nog bewaard worden [2020].
Culinaire associaties: wit vlees en gevogelte/ pluimwild, coque au vin, stoofvlees, rosbief