Terras Gauda

terrasgaudaIn de meest zuidelijke wijnzone van Rias Baixas, O Rosal – grenzend aan de rivier de Miñho, die de grens met Portugal vormt – ligt de toonaangevende bodega van Terras Gauda.

Terras Gauda is in 1990 opgericht, na een fusie tussen twee wijnbedrijven. In het eerste jaar maakt het bedrijf 37.000 flessen wijn. Inmiddels is de productie meer dan een miljoen flessen.

De wijngaarden beslaan een oppervlakte van 90 ha. Het is een schaalgrootte die in dit gebied ongekend is. De wijngaarden huurt men van de staat. Voorheen was het een groot bos met honderden grondbezitters. De staat keert de huurpenningen aan de grondeigenaren uit.
De percelen liggen hier op een hoogte die varieert tussen 50 en 150 meter boven zeeniveau. Het klimaat – dicht bij de monding van de rivier – is mild. Gemiddeld is het hier 15 graden Celsius. De kans op vorst is gering.


DO Rias Baixas, bodega Terras Gauda

Witte wijnen

Abadia de San Campio 2016

€ 13.31

Druivenrassen: 100% Albariño
Vinificatie: manuele oogst. Na een koude maceratie van 6 uur wordt de most vergist op roestvrijstalen vergistingsvaten. Daarbij maken ze gebruik van lokale gisten eigen aan het wijndomein. Na een koude-stabilisering en filtering is de wijn klaar voor botteling.
In de neus herkennen we de intense aroma’s van ananas, rijpe peer, citrusfruit en bloesem. In de mond, een ronde aanzet gevolgd door elegante citrustonen, wit fruit en een fijn pompelmoes-bittertje in de lange afdronk.
Serveer hem best op een temperatuur van 10°C. Deze wijn is een ideale begeleider van schaal- en schelpdieren, vis, maar ook bij sushi en Aziatische keuken.

Terras Gauda 2016

€ 16.60

Druivenrassen: 70% Albariño, 20% Caiño en 10% Loureiro. De kracht van deze wijn zit in de assemblage: Albariño geeft fruitige aroma’s en rondheid in de mond; de Loureiro toont zijn florale en kruidige aroma’s en de Caiño Blanco geeft naast tropisch fruit een fantastisch mooie structuur en strakheid aan de wijn.
Vinificatie: manuele oogst. Per druivenras wordt er een koude maceratie toegepast, gevolgd door een gisting op roestvrijstalen vergistingsvaten. Daarbij maken ze gebruik van lokale gisten eigen aan het wijndomein. Na een koude-stabilisering en filtering is de wijn klaar voor botteling.
In de neus herkennen we de intense en complexe aroma’s van rijpe perzik, ananas, citrusfruit, oranjebloesem, anijs, laurier en minerale tonen. In de mond, een ronde en volle aanzet gevolgd door elegante citrustonen en een lange frisse afdronk. Kortom een complexe wijn.
Serveer hem best op een temperatuur van 10°C. Deze wijn is een ideale begeleider van vis, schaal- en schelpdieren [ideaal bij kreeft], maar ook bij sushi en Aziatische keuken met kruidige sausen.

La Mar 2014

€ 24.30

Deze bodega is de kampioen van El Caiño Blanco, de druif die samen met Albariño en Loureiro voor deze wijn werd gebruikt. Maar liefst 90% van alle nog resterende Caiño in de regio staat namelijk bij Terras Gauda aangeplant. We mogen blij zijn dat deze variëteit zo kan overleven, want deze cuvée is een pareltje. Lichtgoudgeel met veel glans. Rijp en floraal boeket van vooral geel fruit, licht exotisch, met o.a. banaan, mango en perzik. Ook in de smaak rijp en mollig, opnieuw exotisch [perzik, abrikoos, melocotón], maar tegelijk ook met veel mineraliteit en levendige zuren. Lange afdronk. Een plezier om te drinken. Serveer deze blanco rond 10°C bij o.a. tongrolletjes, kreeft à la nage, gegrilde zalm of roggenvleugel.

Terras Gauda Negra 2014 2015

€ 26.62

De exclusieve topcuvée van het huis - slechts 6.000 flessen per oogst! - , bevat eveneens een blend van [75%] Albariño, [15%] Loureiro en [10%] Caino Blanco, maar kreeg als extra 4 maanden eiklagering. Rijk geschakeerd in geur en smaak, met sappige impressies van passievrucht, ananas, citroengras en roze pompelmoes. Lange afdronk. Een aanrader bij kreeft, roggevleugel of tarbot, maar ook bij kalfsvlees of licht gevogelte.


Terras Gauda op twitter

[fts twitter [email protected]]


Terras Gauda op facebook

[fts facebook id=41962028066 posts_displayed=page_only type=page]