Terras Gauda

terrasgaudaIn de meest zuidelijke wijnzone van Rias Baixas, O Rosal – grenzend aan de rivier de Miñho, die de grens met Portugal vormt – ligt de toonaangevende bodega van Terras Gauda.

Terras Gauda is in 1990 opgericht, na een fusie tussen twee wijnbedrijven. In het eerste jaar maakt het bedrijf 37.000 flessen wijn. Inmiddels is de productie meer dan een miljoen flessen.

De wijngaarden beslaan een oppervlakte van 90 ha. Het is een schaalgrootte die in dit gebied ongekend is. De wijngaarden huurt men van de staat. Voorheen was het een groot bos met honderden grondbezitters. De staat keert de huurpenningen aan de grondeigenaren uit.
De percelen liggen hier op een hoogte die varieert tussen 50 en 150 meter boven zeeniveau. Het klimaat – dicht bij de monding van de rivier – is mild. Gemiddeld is het hier 15 graden Celsius. De kans op vorst is gering.


DO Rias Baixas, bodega Terras Gauda

Witte wijnen

Abadia de San Campio 2016

€ 13.31

Deze 100 procent Albariño-cuvée werd internationaal reeds met veel prijzen onderscheiden. Logisch, want hij charmeert enorm door zijn rijk boeket van abrikozen, meloen en kruiden, gevolgd door een mollige, rijpe smaak met vooral opnieuw abrikozen maar ook de pittige frisheid van citrusvruchten. Ideaal bij het aperitief, schelpdieren of gemengde salades.

Terras Gauda 2016

€ 16.60

Deze blend van 70% Albariño, 15% Loureiro en 15% Caino Blanco werd terecht als "Probably the best white wine of Spain" omschreven. De geur is iets mineraler dan de pure Albariño, met impressies van groen en geel fruit (kruisbes, appel). Sappig en rijp in de mond, met een lange limoenfrisse afdronk. Heerlijk bij gebakken of gestoomde vis en schaal - en schelpdieren.

La Mar 2014

€ 24.30

Deze bodega is de kampioen van El Caiño Blanco, de druif die samen met Albariño en Loureiro voor deze wijn werd gebruikt. Maar liefst 90% van alle nog resterende Caiño in de regio staat namelijk bij Terras Gauda aangeplant. We mogen blij zijn dat deze variëteit zo kan overleven, want deze cuvée is een pareltje. Lichtgoudgeel met veel glans. Rijp en floraal boeket van vooral geel fruit, licht exotisch, met o.a. banaan, mango en perzik. Ook in de smaak rijp en mollig, opnieuw exotisch (perzik, abrikoos, melocotón), maar tegelijk ook met veel mineraliteit en levendige zuren. Lange afdronk. Een plezier om te drinken. Serveer deze blanco rond 10°C bij o.a. tongrolletjes, kreeft à la nage, gegrilde zalm of roggenvleugel.

Terras Gauda Negra 2014 2015

€ 26.62

De exclusieve topcuvée van het huis - slechts 6.000 flessen per oogst! - , bevat eveneens een blend van (75%) Albariño, (15%) Loureiro en (10%) Caino Blanco, maar kreeg als extra 4 maanden eiklagering. Rijk geschakeerd in geur en smaak, met sappige impressies van passievrucht, ananas, citroengras en roze pompelmoes. Lange afdronk. Een aanrader bij kreeft, roggevleugel of tarbot, maar ook bij kalfsvlees of licht gevogelte.


Terras Gauda op twitter

[fts twitter [email protected]]


Terras Gauda op facebook

[fts facebook id=41962028066 posts_displayed=page_only type=page]