Quinta Sardonia

sardoniaOp papier: een landwijn uit een appellatie die stukken van de oude DO’s Valdepeñas en La Mancha overkoepelt, net aan de westelijke grens van de Ribera del Duero.  Maar in de praktijk één van de nieuwe Spaanse sterren, want gecreëerd door Peter Sisseck, het brein achter o.a. de nu legendarische en peperdure icoonwijn Dominio de Pingus.


DO VT Castilla y Leon, bodega Quinta Sardonia

Rode wijnen

Quinta Sardonia Sardon 2015 2016

€ 13.79

Druivenrassen: Tempranillo [tinto fino], Garnacha, Cabernet Sauvignon en Malbec

Kleur: intens purper met dikke gekleurde tranen. 
Neus: rijp rood fruit waaronder kersen, zoete specerijen [zoethout], ceder, vanille
Mond: in de aanzet rijp rood fruit met een verfrissende aciditeit en rijpe tannine. 
Vinificatie: Afzonderlijke vergisting per perceel en druivenras. Rijping van 12 maand in totaal waarvan 6 maand op Franse eiken vaten [225l] en de rest op fouders [1200l], betonnen eiervormige cuves en inox cuves afhankelijk van het druivenras. Deze wijn werd niet geklaard om zijn puurheid te bewaren.
Druivenrassen: Tempranillo [Tinto Fino], Garnacha, Cabernet Sauvignon, Malbec.
Bewaring: mag gedronken worden maar kan nog 5 jaar bewaren
Culinaire associaties: vlees gebakken [pan / oven] of geroosterd, barbecue. Kruidige stoofpot.

Quinta Sardonia QS 2012 2013

€ 39.93

De internationale media zijn gek op deze wijn - iedereen geeft 92 à 94/100 - en dat is niet verwonderlijk: deze biodynamische cuvée van Peter Sisseck [van de al even bekende `Pingus`] en Jerome Bougnaud haalt het beste boven van de [50%] Tempranillo, Cabernet Sauvignon [30%] en nog een viertal druiven, die samen 18 maand in Franse barriques werden opgevoed. Pure finesse! Nog jong donkerrood, met een schitterend boeket vol vanille, ceder, espresso en oosterse specerijen. Elegant en kruidig in de smaak, vol rijpe bosbes en zwarte kers, fluwelig van structuur. Lange afdronk met kokos en eik. Reserveer dit voor speciale gelegenheden en fijne [vlees]bereidingen. Zal de komende jaren zeker nog in prijs verhogen!


[fts facebook id=111524735528959 posts_displayed=page_only type=page]