Vinyes d’Olivardots

Vinyes d’Olivardots is gelegen in Capmany in de regio Alt Empordà, in het noorden van Catalonië. Het huis werd opgericht in 2002 door Carme  Casacuberta, afgestudeerd in de Chemie en Oenologie en haar man Antoni Pena ( industrieel ingenieur).

Samen beschikken ze over 7 ha wijngaarden. 4 ha Grenache, Syrah en Cabernet Sauvignon, werden aangeplant in 2002. Daarnaast heeft Olivardots ook nog 3 ha oude wijngaarden Carignan van 50 tot meer dan 100 jaar oud.

Wat de wijn van Olivardots zo speciaal en uniek maakt, zijn de verschillende ondergronden: graniet, leisteen, zand en grind.

Carme maakt kwalitatief hoogstaande wijnen die het gevolg zijn van een strenge selectie in de wijngaard en in de bodega, en gebruik makend van moderne technologie gecombineerd met traditionele methoden.

 

DO Empordà, bodega Vinyes d`Olivardots

Witte wijnen

Olivardots Blanc de Gresa 2015

€ 15.85

Druivenrassen: 45% witte Grenache, 30% grijze Grenache, 25% witte Carignan
Kleur: lichtgeel.
Neus: Explosie van citrusfruit, wit steenfruit, gedroogde kruiden en bloemen. Toetsten van geroosterde nootjes en mineraliteit.
Mond: Een volle aanzet gevolgd door een zeer frisse afdronk. Pure elegantie
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd en blijven na het ontristen nog even rusten in de frigo aan een temperatuur van 2 tot 4°c [ koude maceratie]. Na het persen volgt de maceratie waarbij het sap in contact blijft met de schillen [schilweking]. De witte en de grijze Grenache worden samen gefermenteerd en gerijpt op 50% nieuwe Franse eiken vaten gedurende 8 maanden. De witte Carignan wordt gefermenteerd op lage temperatuur in inoxvaten en rust verder op de fijne droesem.
Bewaring: op dronk.
Culinaire associaties: Gebakken of gegrilde vis, vis in saus, kaasschotel, Vitello Tonnato,….

Olivardots Vdo 6.13 (Carinena Blanc) 2013

€ 27.00

Druivenrassen: 100% witte Carignan
Kleur: Goudgeel.
Neus: Een zeer elegante wijn met unieke frisheid. Aroma’s van perzik, nectarines en citrusfruit.
Zeer mineraal.
Mond: Een wijn met een gemiddelde body, eerder soepel. Zachte textuur met mooie frisse zuren en een minerale afdronk en ziltigheid.
Vinificatie: De druiven zijn handgeselecteerd. Dan volgt er een koude maceratie waarbij het sap in contact blijft met de schillen [schilweking]. De gisting gebeurt in inoxvaten waar de wijn rust op de fijne droesem gedurende 8 maanden.
Bewaring: op dronk.
Culinaire associaties: Gebakken of gegrilde vis, gerookte vis, vis in saus, zalm, kalfsblanketten.

Rode wijnen

Olivardots Vermell 2013

€ 14.00

Druivenrassen: 60% Syrah, 15% Carignan, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Grenache.
Kleur: Kersenrood
Neus: Zeer fruitig: Aardbei, kers, bosbessen. Floraal: viooltjes, en kruidig: mediterrane kruiden en harsachtige tonen
Mond: Fluwelige en volle wijn, met aangename zuren. Een mooie langduriger afdronk.
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd in de wijngaarden en een tweede keer net voor het vinificatieproces. De druivensoorten worden apart gefermenteerd in inoxvaten onder temperatuurcontrole van 26°c. Dan volgt er een zachte persing. De wijn kent een houtlagering van 9 maand in Franse eiken vaten.
Bewaring: Op dronk, maar kan minstens bewaard worden tot in 2019
Culinaire associaties: Gevogelte: kalkoen, fazant, vleesstoofpotjes….

Olivardots Gresa 2009

€ 19.97

Druivenrassen: 40% Carignan, 30% Grenache, 21% Syrah, 9% Cabernet Sauvignon.
Kleur: donkerrood.
Neus: Rijp rood en zwart fruit, mediterrane kruiden, viooltjes, toetsen van houtlagering: zoethout, vanille en tabak. Dierlijke geuren.
Mond: Een krachtige wijn perfect in evenwicht. Aanwezige, maar versmolten tannine. Fruitig, kruidig en complex.
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd in de wijngaarden en een tweede keer net voor het vinificatieproces. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole van 26°c in inoxvaten. Hierna volgt een lange maceratie met vervolgens een langzame zachte persing. De wijn kent een houtlagering van 18 maand op Franse eiken vaten
Bewaring: heeft reeds een mooie rijping achter de rug, maar kan blijven rijpen tot in 2019
Culinaire associaties: Stoverijen, wild, edel rood vlees, perfect in combinatie met rood vlees in een champignonsaus.

Olivardots Vdo 2.11 (Carinena) 2011

€ 33.00

Druivenrassen: 100% Carignan.
Kleur: Robijnrood
Neus: Zeer complex: rijpe kersen en zwart fruit, harsachtige tonen, bosgeuren en aardse tonen.
Mond: Complex en zeer intens, typisch voor de Carignandruif. Een wijn met enorm veel structuur en tannine. Een lange maar verrassend frisse afdronk.
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd in de wijngaarden en een tweede keer net voor het vinificatieproces. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole van 26-28°c in open vaten met regelmatige pigeage [met een stok of met de voeten naar beneden duwen van de ‘’chapeau’’ van schillen en vruchtvlees en remontgae [overpompen van de most]. Vervolgens volgt er een lange maceratie en een zachte persing van de druiven. De malolactische gisting en veroudering gebeurt op Franse eiken vaten gedurende 16 maanden.
Bewaring: Een krachtige wijn, kan minstens bewaard worden tot in 2021
Culinaire associaties: [stoofschotel van] haarwild [everzwijn, haas, …]. Lamsschouder uit de oven, oosterse [kruidige] gerechten met vlees, …