La Legua

La Legua, uit de D.O. Cigales, ligt vlakbij Valladolid: om precies te zijn op een afstand van één legua, 6 kilometer. Het wijngoed is het bezit van Emeterio Fernández en omvat 80 ha. eigen wijngaarden. Wijn wordt hier al 300 jaar gemaakt, en misschien wel langer, aangezien de archieven niet verder teruggaan. In 1997 zijn nieuwe bedrijfsgebouwen gereedgekomen, met roestvrijstalen fermentatie- en opslagtanks. Daarnaast zijn er 500 barriques van 225 liter, voornamelijk Frans eiken, maar ook 30% Amerikaans en 10% Hongaars.

Doel van Fernández is het maken van een rode wijn met kwaliteit en karakter. De druiven, voornamelijk tempranillo naast 5% garnacha en 5% cabernet sauvignon, worden dan ook met de hand geplukt. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 16 jaar; er staan circa 2200 stokken op een hectare. Opbrengst per hectare is 4.000 kg; omgerekend dus nog geen 2 kg per wijnstok! De bodem bestaat uit rivierafzetting met veel keien.

Website La Legua


DO Cigales, bodega La Legua

Rosé wijnen

La Legua 7L Rosado de Una Noche 2016

€ 9.46

Een heldere roze kleur met een briljante schittering. Zeer aromatische neus met hints van aardbei en rozenblaadje. De smaak is fris en fruitig met een goede structuur en die lang nazindert.
Druivenrassen: Tempranillo, Garnacha en Cabernet Sauvignon.

La Legua 7L Rosado Magnum 2016

€ 21.93

Een heldere roze kleur met een briljante schittering. Zeer aromatische neus met hints van aardbei en rozenblaadje. De smaak is fris en fruitig met een goede structuur en die lang nazindert.
Cepage: Tempranillo, Garnacha en Cabernet Sauvignon.

Rode wijnen

La Legua Roble 2014

€ 8.70

Druivenrassen: 100 % Tempranillo
Rijping: 4 maanden op eiken vaten.
Kleur: Paars.
Neus: Aroma’s van rood en zwart fruit. Lichte toetsen van vanille.
Mond: Fris, fruitige aanzet: vooral rood fruit. Elegante wijn met zeer lichte tannine in de afdronk.
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd. De gisting gebeurt op inoxvaten onder temperatuurcontrole. De malolactische gisting en de veroudering gebeuren op eiken vaten gedurende 4 maanden.
Bewaring: Op dronk.
Culinaire associaties: Kan wat koeler geserveerd worden [14 à 15°C]. Varkensvlees, gevogelte, tapas, kaasschotels, lasagne, spaghetti, …

La Legua Crianza 2013

€ 11.47

Druivenrassen: 100 % Tempranillo
Rijping: 12 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten en verdere rijping op fles
Kleur: Kersenrood
Neus: Zeer aromatisch, zwart en rood fruit met geroosterde toetsen, vanille en leder.
Mond: Zeer elegant en rond in de aanzet. Fruitig en kruidig. Een mooie afdronk met zeer fijne tannine en toetsen van drop.
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd. De druiven worden ontrist en gekneusd, gevolgd door een korte schilweking. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole. De malolactische gisting en de veroudering gebeurt op Franse en Amerikaanse eiken vaten gedurende 12 maanden en de rest op fles.
Bewaring: Op dronk.
Culinaire associaties: Ovenschotels, gevogelte, wok gerechten met kip, lamsvlees [pita], Chili con carne

La Legua Reserva 2011

€ 16.31

Druivenrassen: 100 % Tempranillo
Rijping: 24 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten en de rest op fles
Kleur: Robijnrood.
Neus: Rijp zwart en rood fruit, kruidigheid. Mooie toetsen van eiklagering: koffie, drop, tabak en vanille.
Mond: Behoorlijk complex. Zacht, maar vol in de aanzet. Langdurige volle afdronk met aanwezige, fijne tannine.
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd. De druiven worden ontrist en gekneusd, gevolgd door een korte schilweking. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole. De malolactische gisting en de veroudering gebeurt op Franse en Amerikaanse eiken vaten gedurende 24 maanden en verdere rijping op fles
Bewaring: Op dronk. Kan bewaard worden tot 2022.
Culinaire associaties: Gegrild rundsvlees, lamsvlees in de oven, klein wild. Perfect in combinatie met champignons.

La Legua Vendimia Seleccionada 2012

€ 24.20

Druivenrassen: 100 % Tempranillo
Kleur: Donker paars.
Neus: Donker zwart fruit met toetsen van kersen en vanille.
Mond: In de eerste aanzet proef je vooral zwart fruit met de nadruk op kersen. Door rijping op eiken vaten zijn er ook gerookte en vanilletoetsen aanwezig. Een fruitige wijn met toch een zekere structuur.
Vinificatie: De alcoholische en malolactische gisting gebeurt onder op een constante temperatuur van ongeveer 27°c. Vervolgens rijpt de wijn op Franse en Amerikaanse eik gedurende 24 maanden.
Bewaring: Nu al op dronk, kan ook bewaard worden.
Culinaire associaties: Perfect bij wit en rood vlees, wild en geroosterd/ gegrilld vlees, harde kazen. Champignons zijn een mooie aanvulling bij deze wijn.

La Legua Capricho 2013

€ 31.61

Druivenrassen: 100 % Tempranillo
Rijping: 20 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten
Kleur: Robijnrood.
Neus: Complex. Puur zwart fruit met toetsen van mineraliteit en getoaste aroma’s.
Mond: Heel rond in de mond. Stevige wijn met body. Zwart fruit en kruidigheid in de aanzet. Een lange afdronk met chocoladetoetsen, koffie en tabak en elegante tannine.
Vinificatie: Alleen de beste druiven worden geselecteerd voor deze wijn. Dit maakt Capricho zeer speciaal. De druiven worden ontrist, gekneusd gevolgd door een langere schilweking om het aroma te optimaliseren. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole. De malolactische gisting gebeurt op Franse en Amerikaanse eiken vaten gedurende 20 maanden.
Bewaring: Op dronk. Kan bewaard worden tot 2023.
Culinaire associaties: Gerijpt rundsvlees, wildgerechten, eend in portosaus, lamsschouder, …


La Legua op twitter

[fts twitter [email protected]_Legua]


La Legua op facebook