Enrique Mendoza

Deze bodega in Alfas del Pi, dichtbij Benidorm, werd gesticht eind jaren ’70 toen Enrique Mendoza de passie voor het wijnmaken opdeed en hij besloot om zich aan te sluiten bij de oude familietraditie van het wijnmaken voor eigen gebruik in ‘La Marina Baixa’. Vandaag zijn die eerste aanplantingen uitgegroeid tot  verschillende wijngaarden die aansluiten bij twee bodegas: de eerste in Alfas del Pi, waar de wijn wordt gelagerd en gebotteld en internationaal verdeeld; de andere in Vilena dicht bij het ‘Virgen de las Virtudes’ heiligdom.

In de wijngaarden worden de meest recente viticultuur technieken gebruikt voor de irrigatie en manipulatie van de wijnstokken, waar mogelijk zonder insecticiden of pesticiden en met mest uit de eigen stallen. In de ondergrondse wijnmakerij verouderen de wijnen onder gecontroleerde temperatuur en vochtigheid, op houten vaten geselecteerd uit de beste wouden, zoals Nevers, Allier, White Missouri en White Oregon.

Website Bodegas Mendoza


DO Alicante, bodega Enrique Mendoza

Witte wijnen

Enrique Mendoza Chardonnay Joven 2016

€ 9.92

Druivenrassen: 100% Chardonnay.
Rijping: Op fijne droesem.
Kleur: strogele kleur.
Neus: Fris en fruitig: Peer, rijpe appel, perzik, ananas en banaan.
Toetsen van brood en hazelnoot.
Mond: Een fruitige Chardonnay met frisse zuren. Vooral rijp fruit: perzik, ananas en peer.
De wijn is mooi in balans met structuur door de rijping op fijne droesem.
Vinificatie: Alvorens de fermentatie wordt er een schilweking van 3 uur ondergaan. Dan volgt er een koude fermentatie onder gecontroleerde temperatuur van 13°c. De wijn rijpt nog verder op fijne droesem alvorens de botteling.
Culinaire associaties : aperitief, kaasschotel, gegrilde vis, zalmpapilotte, kalfsblanquette , salades met kip, charcuterie,…

Enrique Mendoza Chardonnay Fermentado 2016

€ 12.35

Druivenrassen: 100% Chardonnay
Rijping: Op fijne droesem + 6 maand nieuwe Franse eik.
Kleur: Goudgele kleur.
Neus: Complexere geur. Lactische toetsen zoals boter, yoghurt. Toetsen van de houtrijping: vanille, tabak, toast. Op het einde rijp fruit: perzik, abrikoos, ananas en banaan
Mond: Een Chardonnay met structuur. Heeft een filmend mondgevoel. Boter en honingtoetsen die typisch zijn voor een gerijpte Chardonnay. De eiklagering geeft een gerookte smaak en vanille aan de wijn.
Vinificatie: voor de fermentatie wordt er een schilweking toegepast van 3 uur. De koude fermentatie en de rijping op de fijne droesem gebeurt in nieuwe Franse eiken vaten gedurende 6 maanden.
Culinaire associaties : Belegen harde kazen, vis met boter/room saus, gerookte vis, wit vlees,
Perfecte combinatie: kip bereid met look.

Enrique Mendoza Moscatel de La Marina 2015 2016

€ 9.39

Druivenrassen: Muscat d`Alexandrie
Vinificatie: de licht gekneusde druiven blijven [met pel] in contact met de most om een maximum aan geuren en smaken te bekomen. Daarna wordt de wijn versterkt met een wijnalcohol tot een max. 15° vol alc waardoor er veel restsuiker bewaard blijft in de wijn. Het is dus een likeurwijn.
Kleur: lichtgeel
Neus: een verleidelijk boeket van o.a. zoete lychees en oranjebloesem,
Mond: smaak van viooltjes, suikerboon en gekonfijt groen fruit. Kan zo naast een grote Muscat de Rivesaltes staan.
Culinaire associaties: probeer dit eens als aperitief, bij een rijpe Roquefort of andere schimmelkaas.
Serveertemparatuur: 10 à 12°C

Enrique Mendoza Dol‡ de Mendoza 2012 ( 50Cl )

€ 17.99

Als u liefhebber bent van de Franse Maury of Banyuls, zal u deze rode zoete wijn zeker apprecià«ren. Samengesteld uit 65% Monastrell, 20% Tempranillo en 15% Cabernet Sauvignon van minimaal 30 jaar oude wijnstokken en na 7 maanden eiklagering, zien we een intens rode wijn met impressies van cacao, zwarte bes en cederhout. Absoluut niet mierzoet. Serveer wel vrij koel [8-10 °C] en probeer het als digestief of bij licht [chocolade]gebak.

Rode wijnen

Enrique Mendoza La Tremenda 2014

€ 8.51

Druivenrassen: Monastrell
De naam van deze wijn verwijst naar de wijngaard La Tremenda gelegen op een hoogte van 600 m in het dorre hinterland van Alicante. Hier komt de Monastell volledig tot rijping.
Rijping: 6 maanden op Franse eik vaten.
Kleur: kersenrood.
Neus: Zwart en rood fruit. Mediterrane kruiden, zoete specerijen en cacao
Mond: Een soepele fruitige wijn met een kruidige ondertoon. Zachte tannine en fijne zuren.
Vinificatie: De gisting vindt plaats in inoxvaten op gecontroleerde temperatuur. De malolactische gisting en de rijping gebeuren op Franse eiken vaten gedurende 6 maanden.
Culinaire associaties: barbecue, varkensvlees, Paella, gegrilde groenten

Enrique Mendoza Merlot Monastrell 2015

€ 10.60

Druivenrassen: Merlot, Monastrell [ Mourvèdre]
Rijping: 12 maanden op Franse en Amerikaanse eik.
Kleur: kersenrood.
Neus: Rood en zwart fruit. Een lichte Kruidigheid en toetsen van cederhout.
Mond: Een mooie fraîcheur. De Merlot zorgt ervoor dat de wijn mooi rond is. De Monastell zorgt voor kruidige structuur in de wijn. Fruitige afdronk.
Vinificatie: De fermentatie vindt plaats in inoxvaten onder gecontroleerde temperatuur van 27°C. De malolactische gisting en de rijping gebeuren in Franse en Amerikaanse eiken vaten gedurende 12 maanden. De wijn werd niet gefilterd voor botteling op fles.
Culinaire associaties: Barbecuevlees, Varkenshaasje, Chili con carne, kruidige lamskoteletten.

Enrique Mendoza Pinot Noir Crianza 2014

€ 11.14

Druivenrassen: 100% Pinot Noir
Rijping: 12 maanden op nieuwe Franse eiken vaten
Kleur: lichtrood
Neus: Rood fruit: aardbeien kersen, cacao, blonde tabak, zoethout.
Mond: Rijp Rood fruit zoals aardbei en kers, mooie zuren en aanwezige maar zachte tannine. Een gemiddelde afdronk met lichte toetsen van noten.
Vinificatie: De druiven worden voorzichtig ontsteelt om beschadiging te vermijden. De fermentatie vindt plaats in inoxvaten. De malolactische gisting en rijping gebeurt in nieuwe Franse eiken vaten gedurende 12 maanden.
Culinaire associaties: Gerookt hammetje, kalfsvlees, hoevekip in de oven, [half]harde kazen ….

Enrique Mendoza Shiraz Crianza 2014 Syrah

€ 13.79

Druivenrassen: 100% Syrah
Rijping: 13 maanden op nieuwe Franse eiken vaten
Kleur: Robijnrood met paarse tranen
Neus: Veel specerijen: peper, kruidnagel, kaneel. Zwart fruit: kersen, zwarte bessen. Ook veel mineraliteit.
Tertiaire aroma’s: Chocolade, leer en een vleugje tabak.
Mond: Een mooie fraîcheur met ronde tannine. Geconcentreerde smaak van zwart fruit en specerijen. Mooie complexiteit. Een wijn met een lange afdronk.
Vinificatie: De fermentatie vindt plaats in inoxvaten onder gecontroleerde temperatuur van 27°C. De malolactische gisting en de rijping gebeuren in nieuwe Franse eiken vaten gedurende 13 maanden.
Culinaire associaties: geroosterd vlees [barbecue], ribbetjes, gekruide stoofpotjes

Enrique Mendoza Cabernet-Shiraz Reserva 2012

€ 14.56

Druivenrassen: Syrah, Cabernet Sauvignon
Rijping: 15 maanden op nieuwe Franse eiken vaten, 12 maanden op gebruikte Franse eiken vaten.
Kleur: dieprode kleur.
Neus: Zwarte kersen, rijpe bosbessen, geroosterde koffiebonen, zoethout. Toetsen van groene peper.
Mond: Complexe wijn met veel rijpe tannine. Zwart fruit met kruidigheid [o.a. zoethout]. Een pittige, lange afdronk.
Vinificatie: De fermentatie vindt plaats in inoxvaten onder temperatuurcontrole aan 27°C met toevoeging van natuurlijke gist. De malolactische gisting en de rijping geschieden op nieuwe Franse eiken vaten gedurende 15 maanden en nog 1 jaar op gebruikte Franse eiken vaten.
Culinaire associaties: Eendenborst, Steak archiduc, Rundsvlees op de barbecue : tournedos, rib-eye,….

Enrique Mendoza Petit Verdot Crianza 2014

€ 14.56

Druivenrassen: 100 % Petit Verdot
Rijping: 10 maanden op nieuwe Amerikaanse [Oregon] eik en 5 maanden op Franse [Alier] eik.
Kleur: Intens kersenrood met paarse tinten. Neus: Een rijk boeket van bosvruchten en zwart fruit. Behoorlijk kruidig met gerookte toetsen en vanille dankzij de rijping op nieuwe Amerikaanse eik. Mond: In de eerste aanzet heerst er vooral zwart fruit. Vervolgens komt de kruidigheid van Provençaalse kruiden en groene peper naar boven. Tannine zijn zeker aanwezig, maar niet overheersend.
Vinificatie: De alcoholische gisting vindt plaats in kleine roestvrijstalen vaten gedurende 24 dagen onder een constante temperatuur van 27°c. De malolactische gisting verloopt eveneens op roestvrijstalen vaten. Bewaring: Wijn met bewaarpotentieel. Culinaire associaties: Rood vlees met een vetrandje zoals entrecote. Lamsschouder bereid met veel kruiden of een lamsschenkel met Provençaalse saus.

Enrique Mendoza Estrecho 2014

€ 23.80

Monastrell is in deze regio het favoriete druivenras. Afkomstig uit de wijngaard van El Estrecho de Pipa, 14 maanden verouderd in 500 liter grote nieuwe Franse vaten. Het boeket wordt beheerst door specerijen, rode en blauwe pruimen, maar in de smaak heel vinnig en rond, met impressies van abrikozen en gele pruimen, met groene en rode peper in de afdronk. Niet te warm serveren [max. 14/15 °C] bij o.a. duif, eend met bosbessen, steak in pepersaus of chili con carne.

Enrique Mendoza Las Quebradas 2014

€ 23.80

Druivenrassen: 100 % Monastrell
Rijping: 15 maanden op Franse eiken vaten
Kleur: Donkere kleur. Intens kersenrood.
Neus: fijne aroma’s van rijp zwart fruit en kruidigheid [ zwarte peper en tijm].
Mond: heel expressief met veel zwart fruit en kruidigheid. Goede balans tussen body, zuren en tannine.
Vinificatie: Vergist onder temperatuur controle [28° C], nadien maceratie op de schillen gedurende 15dagen + manuele batonnage. Rijping op fles gedurende 2 jaar.
Bewaring: Wijn met veel bewaarpotentiëel.
Culinaire associaties: Perfect bij gemarineerd varkensvlees[ ribbetjes, varkensschouder,…]. Of een stoofpotje van varkensschenkel.

Enrique Mendoza Reserva Santa Rosa 2012

€ 23.80

Deze icoonwijn van de familie Mendoza werd samengesteld uit streng geselecteerde druiven [70% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot en 15% Syrah] uit de finca El Chaconero, die 17 maanden op nieuwe Franse eiken vaten verbleven. We proeven de geringe rendementen: na het gekonfijte zwarte fruit [pruimen, kersen] en mineraliteit, volgt een fluwelen smaak van nougat, tabak, bosbessen en noterige tannine, die tijd nodig heeft om zich te ontplooien. Decanteren is nodig! Maar dan kan u deze uitstekende cuvée combineren met o.a. filet pur, tajine met lamsvlees, pot-au-feu, reerug of Beef Wellington.