Tinedo Bodega y Viñedo

Tinedo, Álvarez-Arenas’ landgoed van de familie, is gewijd aan de productie van wijn op traditionele wijze sinds vele generaties. Het landgoed bestaat uit 47 hectare wijngaarden in het hart van La Mancha, tussen de steden Socuellamos en Las Mesas, aan de rand van de provincies Cuenca en Ciudad Real. Er zijn reeds specifieke verwijzingen naar de familie Álvarez-Arenas als kwekers en wijnmakers in het gebied sinds vóór 1742.

familita_tinedo-1De nieuwe generatie, broer en zussen Manuel, Esperanza en Amparo Álvarez-Arenas Bayo ondernamen een volledige renovatie van de wijngaard en het wijnmaken. Ze deden dit uit liefde voor het land dat ze kennen, en uit hun geloof dat het domein kan en moet wijnen van hoge kwaliteit produceren met respect voor het land en de mensen die er werken.

Esperanza_barricas12002 was het begin van een transformatieproces van de exploitatie van het landgoed door het planten van nieuwe druivenrassen van hoge kwaliteit, en de installatie van een geavanceerd irrigatiesysteem dat het beheer van de plant verbetert en zorgt voor een zeer efficiënt en duurzaam gebruik van water . Deze veranderingen maken deel uit van een ambitieus project om Tinedo aan te passen aan de nieuwe trends bij de wijnbereiding en nieuwe sociale en milieuaspecten.


DO La Mancha, bodega Bodega Tinedo Cala

Rode wijnen

Cala 1 2015

€ 7.89

We denken dat we een nieuwe rode prijskraker hebben gevonden voor ons gamma. Deze Castillaanse landwijn met vooral Tempranillo (66%) Syrah (25%) en een beetje Cabernet Sauvignon en Graciano, bezit namelijk een ongelooflijke prijs-kwaliteit verhouding. Uw gasten zullen echt denken dat deze wijn bijna dubbel zo duur kost. Intense rode kleur en een boeket vol rode vruchten, bloemen en chocolade. Zeer vlezig en sappig in de mond met veel bosfruit, zoethout, cacao en een vurige afdronk. Nog heel krachtig, lichtjes oaky. Serveer deze wijn wel niet te warm (rond 14°C), o.a. bij geroosterd rood vlees, stoverijen en lamsvlees.

Cala 2 2014

€ 12.49

Dat deze N°2 enkele euro’s duurder is dan de Cala N°1, heeft niet zozeer te maken met zijn blend (85% Tempranillo en 15% Graciano), maar wel met het feit dat hij 18 maanden in (gebruikte) eiken barriques lagerde. Bovendien worden er slechts 4.500 flessen per oogst van geproduceerd, dus amper 1/3 van de N°1. Wat wel identiek is: de familie Álvarez-Arenas Bayo wil zo natuurlijk en ecologisch mogelijke wijnen leveren. Daarin zijn ze geslaagd. We proeven een wijn met een boeket van geroosterde noten, specerijen, zoete bloemen, kersen en aardbeien, licht gerookt. Elegant in de smaak, met frisse aciditeit en tannines, rijpe bessen en munt. Noterige eikafdronk. Vooral schenken bij lamsbout, gegrild rood vlees of varkensvlees, stoofpotjes en klein wild.