Domeco de Jarauta

Een familiebedrijf met een honderden jaren lange traditie in de wijnbouw. De moderne bodega wordt opgericht in 1995 door José Vicente Domeco de Jarauta en in 2005 vervoegt zijn zoon het bedrijf na een opleiding in oenologie in San Sadurni D’Anoia (Penedés). De wijngaarden liggen in Aldeanueva de Ebro, Alfaro, Autol en Rincón de Soto, allemaal in de D.O. Rioja Baja

 

website Domeco de Jarauta


DO Rioja, bodega Domeco de Jarauta

Rode wijnen

Vina Marro Tinto Joven 2017

€ 6.64

Druivenrassen: 100% Tempranillo.
Kleur: Paars.
Neus: Fruitige neus. Vooral rood fruit: framboos en aardbei.
Mond: Een frisse rode wijn, zacht en easy drinking. Vooral gedomineerd door rood fruit: aardbeien, frambozen en rode bessen.
Vinificatie: De maceratie gebeurt onder controle van de temperatuur gedurende 20 dagen in inoxvaten. Hierna volgt er een korte fermentatie, ook onder controle van de temperatuur.
Bewaring: Jong te drinken.
Culinaire associaties: Charcuterie, kipgerechten, simpel Barbecuevlees. De wijn koel serveren bij gerechtjes.

Vina Marro Semi Crianza Seleccionada 2017

€ 8.65

Druivenrassen: 100% Tempranillo.
Rijping: 6 maand op Amerikaanse eik.
Kleur: Kersenrood.
Neus: Fruitige neus: rijp fruit. Toetsen van mineraliteit en vanille.
Mond: Een echte klassieke Rioja. Geconcentreerd rood fruit, versmolten tannine en frisse zuren.
Vinificatie: De maceratie gebeurt onder controle van temperatuur gedurende 20 dagen in inoxvaten. Hierna volgt er een veroudering op Amerikaanse eik gedurende 6 maanden. De wijn rust nog 9 maanden op fles voor ze verkocht wordt.
Bewaring: Op dronk.
Culinaire associaties: Steak, kipgerechten, rundsbrochetten, konijn in biersausje, tapas,…

Vina Marro Crianza 2014

€ 9.85

Druivenrassen: Tempranillo en Graciano
Rijping: 14 maanden op eiken vaten.
Kleur: Robijnrood.
Neus: Rijp fruit. Een zeker mineraliteit. Kruidigheid: zwarte peper en Provençaalse kruiden. Toetsen van vanille en tabak.
Mond: Behoorlijk krachtig. Rijp geconcentreerd fruit. Versmolten tannine en een kruidige afdronk.
Vinificatie: De maceratie gebeurt onder controle van de temperatuur gedurende 20 dagen in inoxvaten. Hierna volgt er een veroudering op eiken vaten gedurende 14 maanden. De wijn rust nog minimum 12 maand op fles voor verkoop.
Bewaring: Op dronk. Kan zeker nog bewaard worden tot 2020
Culinaire associaties: gegrild vlees, rosbief, echte hamburger, kalfsvlees, ribbetjes, varkenshaasje, varkenskoteletten, …

Vina Marro Reserva 2013

€ 13.14

Druivenrassen: 100% Tempranillo
Rijping: 24 maanden op eiken vaten.
Kleur: Robijnrood.
Neus: Complex en intens. Rijp fruit met een mooie kruidigheid. Tertiaire aroma’s: Vanille, cederhout, leder en tabak.
Mond: Krachtige aanzet. Rijp geconcentreerd fruit. Sterke, rijpe tannine. Een volle wijn met een lange afdronk.
Vinificatie: De maceratie gebeurt onder controle van de temperatuur gedurende 28 dagen in inoxvaten. Hierna volgt er een veroudering op eiken vaten gedurende 24 maanden. De wijn rust nog minimum 18 maand op fles voor de start van de verkoop.
Bewaring: Kan zeker nog bewaard worden.
Culinaire associaties: Lamsvlees/stoofpot, haarwild, entrecôte,….

Domeco de Jarauta 2012

€ 25.89

Druivenras: Tempranillo. Deze topcuvée wordt gelimiteerd tot een 6000-tal flessen. José Vicente Domeco de Jarauta [de zoon en wijnmaker van de familie] geeft hiermee een eresaluut aan zijn familie die reeds actief was in de wijnbouw sinds de 19e eeuw.

Kleur: zeer intens robijnrood

Neus: fijn boeket van cederhout, pruimen, geroosterde noten, cacao en tabak

Mond: zeer fruitig en rijp, met vooral zwarte vruchten, praliné, zoete ceder en specerijen. Lange afdronk met nog altijd veel fruit en tannine

Vinificatie: oude tot zeer oude wijnstokken. Manuele oogst en doorgedreven selectie geeft het materiaal voor deze ""vino de Autor"". Vergist op inoxvaten onder temperatuurcontrole en maceratie gedurende 32 dagen. De malolactische gisting en verdere rijping gebeurt op Franse, Amerikaanse en Hongaarse eiken vaten gedurende 18 maanden. Na botteling blijft de wijn nog 24 maand rijpen op de fles.

Bewaring: kan reeds gedronken worden maar kan nog verder rijpen tot 2022

Culinaire associaties: rundvlees, klein wild, gegrild lam of stevige stoverijen.


Domeco de Jarauta op facebook