Clos Berenguer

Deze familiale bodega in de D.O. Priorat maakt zijn wijnen exclusief van druiven uit de eigen wijngaarden. Op de Clos geraken is overigens geen sinecure: enkel een steil kronkelend weggetje met cipressen dat de bordjes naar het gehucht El Molar volgt, brengt u erheen. Onderweg is het evenwel genieten van het prachtige gezicht op de heuvels van Montsant. Clos Berenguer huldigt de filosofie dat goede wijn in de eerste plaats ontstaat in de wijngaard en dat de unieke bodem en het microklimaat zorgen voor het erg uitgesproken karakter van de wijnen van het huis.

Website Clos Berenguer del Molar


DO Priorat, bodega Clos Berenguer

Witte wijnen

Berenguer Blanc de Botes 2007

€ 22.95

Een blend van Garnacha blanca, Xarel.lo en Pedro Ximenez - met druiven exclusief afkomstig uit de eigen finca - , die vergistten op nieuwe eiken vaten en macereerden op heel lage temperatuur om de aroma`s en smaken te versterken. Heel originele wijn - witte Priorat blijft zeer zeldzaam! - met een rijk boeket van abrikoos, perzikbloesem, vanille en noten. In de smaak haast een Sherry Amontillado, met toasty eik en noten, maar ook veel wit en geel fruit. Lange minerale afdronk. Geschikt voor bij zowel stevig gevogelte, als kalfsvlees of pasta`s met romige saus.

Rode wijnen

Berenguer Clos de Tafall 2016

€ 12.15

Druivenrassen: 55% Garnacha tinta, 35% Cariñena, 10% Cabernet Sauvignon.
Rijping: 12 maanden op Franse eiken vaten.
Kleur: Donkerrood
Neus: Heel kruidig: zwarte peper, kaneel. Zwart rijp fruit: bosbessen, kersen en gedroogde pruimen.
Toetsen van houtlagering: cederhout en vanille.
Mond: Krachtig en complex in de aanzet. Een mooi evenwicht tussen zwart fruit en kruidigheid. De minerale toetsen en de stevige maar ronde tannine vormen samen een mooie, lange afdronk.
Vinificatie: De druiven zijn afkomstig van oude wijnranken. De vergisting vindt plaats in inoxvaten onder temperatuurcontrole. Daarna volgt de malolactische vergisting en de veroudering op Franse eiken vaten gedurende 12 maanden.
Bewaring: Op dronk. Kan zeker nog bewaard worden tot 2020.
Culinaire associaties: Gegrild rood vlees, gerijpt rundsvlees, lamsvlees, gekruide ribbetjes, konijn met pruimen.

Berenguer Min 2015

€ 14.94

Druivenrassen: Garnacha, [Samsó] Cariñena, Cabernet Sauvignon en Syrah.
Rijping: 10 maand op nieuwe Franse eiken vaten
Kleur: intens kersenrood met paarse rand. Dikke gekleurde tranen.
Neus: rijp zwart fruit, zoete specerijen, ceder, vanille
Mond: een krachtige doch elegante wijn met in de aanzet rijp rood fruit met een verfrissende aciditeit die aan krieken doet denken. Stevige – doch rijpe – tannine. Een lange afdronk waar de fijne fruitzuurtjes primeren.
Vinificatie: de druiven werden geselecteerd uit de meer schaduwrijke wijngaarden en de twee typische ondergronden van het wijndomein: licorella [zwarte leisteen] en klei-kalk met rolkeien.
Bewaring: mag gedronken worden maar kan nog 5 jaar bewaren
Culinaire associaties: rood vlees [rund en lam], vederwild [jonge duif, eend, …]

Berenguer Seleccio 2013 2014

€ 31.46

Druivenrassen: 33% Garnacha tinta, 33% Cariñena, 17% Cabernet Sauvignon, 17% Syrah
Rijping: 16 maanden op nieuwe Franse eiken vaten.
Kleur: Donkerrood
Neus: Zeer complex. Gekonfijt zwart fruit, gedroogde pruimen, rozijnen, peper, kaneel, zoethout, geroosterde noten, karamel, neuzekes, mokka en vanille.
Mond: Zeer krachtige aanzet. Rijp zwart fruit gevolgd door een mooie kruidigheid. Toetsen van chocolade en koffie. Volrijpe tannine met een zeer lange afdronk.
Vinificatie: De druiven zijn afkomstig van oude wijnranken tussen de 70 en 100 jaar oud. Alleen de beste druiven worden geselecteerd uit eigen wijngaarden. De vergisting vindt plaats in inoxvaten onder temperatuurcontrole. De malolactische vergisting en de veroudering gebeurt op nieuwe Franse eiken vaten gedurende 16 maanden. Er worden maar 2100 flessen per jaar gemaakt.
Bewaring: Bewaarwijn.
Culinaire associaties: Perfecte wijn bij wildgerechten

Berenguer Seleccio Syrah 2015

€ 48.00

Druivenras: 100% Syrah
Kleur: heel intens kersenrood.
Neus: explosie van zoetrijp zwart fruit [braambes, bosbes en pruim] met indrukken van hazelnoten, pure chocolade en vanille.
Mond: in de aanzet een heel vlezige en fluwelige wijn met fijne zuren, gepolijste tannine en een zeer lange afdronk.
Vinificatie: dit is een selectie van de beste kwaliteit druiven afkomstig van 2 percelen met een verschillende bodem [leisteen/ kalkrijk]. De vergisting gebeurt op inox onder temperatuurcontrole. De malolactische gisting en de verdere rijping gedurende 12 maand gebeurt op Franse eiken vaten.
Bewaring: kan nu reeds gedegusteerd worden maar kan nog zeker bewaard worden tot 2024
Culinaire associaties: haarwild, lamsbout, cassoulet en zelfs zeer gekruide vleesgerechten [Indische of Thaise keuken]

Berenguer Vinya Les Sorts Cab. Sau. 2013

€ 48.00

Druivenras: 100% Cabernet Sauvignon
Kleur: heel donker kersenrood.
Neus: heel intens, confituur van zwart fruit [braambes, cassis], gekarameliseerde amandelen, mokka en leder
Mond: in de aanzet bijna zoet, vlezig en fluwelig gevolgd door ragfijne zuren, gepolijste tannine en een zeer lange afdronk.
Vinificatie: dit is een selectie van de beste kwaliteit druiven afkomstig van 1 perceel. De vergisting gebeurt op inox onder temperatuurcontrole. De malolactische gisting en de verdere rijping gedurende 15 maand gebeurt op Franse eiken vaten.
Bewaring: kan nu reeds gedegusteerd worden maar kan nog zeker bewaard worden tot 2022
Culinaire associaties: een juweeltje om te schenken bij speciale gelegenheden, vooral bij hazenrug, everzwijn, hert, ossenhaas

Berenguer ED 2014

€ 84.00

Druivenras: Cabernet Sauvignon, Syrah, Cariñena [Samsó]. Deze topcuvée wordt samengesteld met de beste handgeplukte druiven van 3 percelen met de voornoemde druivenrassen. Er werden slechts 600 flessen geproduceerd van deze krachtige wijn.
Kleur: zeer intens bijna zwart met paarse rand
Neus: delicaat maar na walsen toont hij zijn krachtige, opulente aroma`s van zwart fruit, en aromatische kruiden
Mond: fris en elegant in de aanzet, rijp zwart fruit lichtjes geconfitureerd, intens bloemig en een zeer lange afdronk met ronde doch stevige tannine.
Vinificatie: vergisting per variëteit op inox onder temperatuurcontrole. Malolactische gisting en verdere rijping op nieuwe Franse eiken vaten gedurende 15 maanden. Verdere rijping op fles van 10 maand.
Bewaring: kan reeds gedegusteerd of kan verder rijpen tot minstens 2024

Culinaire associaties: stevig haarwild, op zijn minst gegrild rood vlees. Op zijn best na de maaltijd.