Cellers Tarroné

Cellers Tarroné is gesitueerd in de appellatie Terra Alta, in het hinterland van Catalonië. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte variërend tussen 35 en 500 meter.  Het productiegebied wordt in het zuiden begrensd door het Ports d’Horta gebergte en het Pàndols en Cavalls gebergte in het zuidwesten. De wijngaarden hebben een noord en west oriëntatie en zijn gesitueerd op zeer verscheiden reliëfs. 

Vele wijngaarden van Cellers Tarroné liggen op natuurlijke terrassen begrensd door stenen muurtjes. De ondergrond bestaat uit kalksteen vermengd met klei. De toplaag bestaat uit “panal” een zanderige/lemige laag. In de vroegere rivierbeddingen vinden we ook rolkeien. Het klimaat is mediterraan en droog (350 à 500 mm per jaar). Twee winden bepalen in grote mate de wijnbouw. De noordelijke Cerc zorgt ervoor dat de wijngaarden en druiven gezond blijven tijdens de rijpingsperiode en de oostelijke Garbí die een verfrissende zeebries brengt tijdens de warme zomers. ‘s Winters is deze regio eerder vochtig en koud.

Het domein bezit 40 ha wijngaarden gespreid over 6 percelen: Torremadrina, Mas de Freixes, Trufes, La Masadeta, Camí de Vilalba en Benufet. Zij werken met 6 druivenrassen waaronder hoofdzakelijk Garnatxa Blanca (Grenache blanc) en Garnatxa Negra (Grenache), maar ook Macabeu, Tempranillo, Merlot and Syrah voor de blends.

DO Terra Alta, bodega Cellers Tarrone

Witte wijnen

Merian Blanco 2017

€ 10.20

Druivenrassen: 100% Garnacha blanca
Rijping: 2 maand op de droesem [sur lie] met regelmatige battonage
Kleur: lichtgeel met groene schijn
Neus: groene appel, citrus [limoen], venkel, florale toetsen, mineraliteit
Mond: een droge witte wijn met een frisse aanzet, mineraliteit, pompelmoes inclusief een fijn bittertje
Vinificatie: Manuele oogst uit een selectie van oude wijnstokken. Vergisting onder temperatuurcontrole [18°C]. Rijping op de droesem [sur lie] gedurende 2 maand met tweewekelijkse battonage
Bewaring: mag gedronken worden maar kan nog bewaren tot 2018
Culinaire associaties: witte vis, schaal- en schelpdieren, verse of geitekaas

A Part Blanco 2016 2017

€ 14.80

Druivenrassen: 100% Garnacha blanca
Rijping: 6 maanden op acacia-vaten van 500l
Kleur: Strogeel
Neus: bloesem, citrusfruit, nootjes, honing, subtiele toetsen van kruiden [anijs] en toasting.
Mond: in de aanzet fris, citrusfruit. Lange afdronk met elegante zuren en toetsen van anijs en fijne groene kruiden
Vinificatie: De druiven zijn afkomstig van oude wijnranken. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole, grotendeels op acaciavaten van 500 liter en de rest op inoxvaten. Vervolgens veroudert de wijn verder op diezelfde acaciavaten en inoxvaten gedurende 6 maanden op de fijne droesem [sur lie] met wekelijkse bâtonnage.
Bewaring: Op dronk.
Culinaire associaties: kaasschotels, gegrilde vis, wit vlees en gevogelte, …

Rode wijnen

Merian Tinto 2017

€ 10.20

Druivenrassen: Garnacha tinta, Syrah en Merlot.
Kleur: Kersenrood.
Neus: Specifieke aroma’s van vers rood fruit: aardbeien en kersen. Kruidige en florale toetsen: peper, groene kruiden en viooltjes.
Mond: Warm en vlezig in de mond. Mooie balans tussen fijne tannine en frisse zuren. Een lange afdronk met toetsen van zwart fruit en kruidigheid.
Vinificatie: Manuele oogst. De vergisting gebeurt onder een temperatuurscontrole van 26°c. Nadien volgt er een maceratie op de schil gedurende 15 dagen om meer smaak en tannine te verkrijgen.
Bewaring: op dronk.
Culinaire associaties: Charcuterie, tapas, wit vlees, ovenschotels, varkensvlees en rosbief.

Punt I... 2016

€ 12.15

Druivenrassen: Garnacha tinta, Syrah
Rijping: 6 maand op Franse eiken vaten
Kleur: intens kersrood met gekleurde tranen.
Neus: fijne aroma’s van rijp rood fruit, kruidigheid en mineraliteit..
Mond: heel expressief met veel rood fruit en ronde tannines. Goede balans tussen body, zuren en tannine.
Vinificatie: Manuele oogst. Vergist onder temperatuur controle [24° C], nadien maceratie op de schillen gedurende 21 dagen en regelmatige remontage. Rijping op Franse eiken vaten van 300l
Bewaring: mag gedronken worden maar kan nog bewaren tot 2020
Culinaire associaties: grillades, stoofpotten van vlees of wild, gekruide keuken

Seguit 2016

€ 14.80

Druivenrassen: Garnacha tinta
Rijping: 12 maand op Franse eiken vaten
Kleur: intens kersrood met gekleurde tranen.
Neus: naast het rijpe rode fruit biedt deze wijn ook aroma’s van resine, eucalyptus en van romige karamel.
Mond: rijp rood fruit, specerijen en mooi gebalanceerde rijpe ronde tannines. Een lange afdronk.
Vinificatie: Manuele oogst. Vergist onder temperatuur controle [24° C], nadien maceratie op de schillen gedurende 21 dagen en regelmatige remontage. Rijping op Franse eiken vaten van 300l
Bewaring: mag gedronken worden maar kan nog bewaren tot 2020
Culinaire associaties: grillades, stoofpotten van vlees of wild, gekruide keuken