Bodegas Pittacum

Bodegas Pittacum maakt sinds 2002 deel uit van de groep Terras Gauda. Pittacum, gesitueerd in de regio Bierzo (Castilla y León), produceert kwaliteitswijnen op basis van de blauwe Mencía-druif.

48 ha oude wijnstokken liggen verspreid over een 200-tal perceeltjes die zich bevinden op de hellingen van de bergachtige gordel rond de Bierzo-regio . 

De Petit Pittacum die we al geruime tijd in ons assortiment hadden, werd aangevuld met de Pittacum (Barrica), Val de la Loba en La Prohibición. Deze laatste bijzondere wijn is een 100% Garnacha Tintorera.

 

 

 

 

 

DO Bierzo, bodega Pittacum

Rode wijnen

Petit Pittacum 2016

€ 8.25

Druivenrassen: 100 % Mencia
Rijping: korte rijping van 3 maand op eiken vaten.
Kleur: Intens kersenrood.
Neus: Een aangenaam bouquet van rood fruit: Framboos, aardbeien met toch wel wat houttoetsen zoals vanille.
Mond: Sappig rood fruit. Een easy-drinking Mencia.
Vinificatie: De druiven worden met de hand geselecteerd. Hierna worden ze overgeplaatst in fermenteertanks en worden ze gefermenteerd onder temperatuur van 25°c gedurende 15 dagen.
Bewaring: Geen bewaarwijn.
Culinaire associaties: Veelzijdige gerechten: Bij charcuterie, gevogelte, varkensgebraad, spaghetti-bolognaise, vis [tonijnsteak].

Pittacum Barrica 2011

€ 13.00

Druivenrassen: 100% Mencia
Kleur: Robijnrood met paarse schijn
Neus: Rood fruit, specerijen, mineraliteit, cederhout en een toets vanille.
Mond: Mooie balans tussen rijp fruit en specerijen. Behoorlijk krachtig, Tannine is aanwezig maar mooi rijp en rond. Lange afdronk.
Vinificatie: De druiven worden hand- geselecteerd en gesorteerd. De fermentatie gebeurt in inoxvaten aan een constante temperatuur van 25 °c gedurende 15 dagen. Vervolgens rust de wijn nog 1 maand lang op deze vaten vooraleer de wijn gerijpt wordt op Franse eiken vaten. De houtrijping duurt ongeveer 8 maand en vóór de start van de verkoop rust de wijn nog 2 jaar in de kelder.
Bewaring: Mag gedronken worden, maar bewaard nog minstens tot 2019.
Culinaire associaties: Lamsvlees, Rood geroosterd vlees, Eend in een saus, lokale specialiteit: speenvarken.

Pittacum Val de La Loba 2015

€ 19.97

Druivenrassen: 100% Mencia.
Kleur: Intens donkerrood.
Neus: Rood fruit domineert de neus, florale toetsen [viooltjes], getoaste toetsen, cederhout en tabak
Mond: een complexe, elegante aanzet. Mooi in evenwicht: krachtige tannine, met een mooie frisheid van rood fruit, afgewerkt met een lange frisse afdronk.
Vinificatie: De druiven worden hand-geselecteerd voor de vinificatie. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole van 28°c gedurende 20 dagen in open vaten met regelmatige pigeage [met een stok naar beneden duwen van het vruchtvlees en de schillen]. Vervolgens veroudert de wijn op Franse eiken vaten gedurende 12 maand.
Bewaring: Stevig. Kan zeker bewaard worden tot 2025.
Culinaire associaties: Stoofvlees, hutsepot, pluimwild, coque au vin,…

DO VT Castilla y Leon, bodega Pittacum

Pittacum La Prohibicion 2012

€ 33.88

Druivenrassen: 100% Garnacha Tintorera
Kleur: Zeer donker purper
Neus: Zeer aromatisch. Vooral zwart fruit: zwarte bessen en zwarte kersen gevolgd door florale tonen: viooltjes. Mooie toetsen van de houtrijping: tabak, koffie, cederhout en leder.
Mond: Stevig maar mooi in evenwicht. Kruidig in de mond met lichte grastoetsen. Een lange, frisse en levendige afdronk met aanwezige, rijpe tannine.
Vinificatie: De trossen worden manueel geoogst, gekneusd maar niet ontrist. De vinificatie gebeurt in kleine open inoxvaten waar de most regelmatig wordt overgepompt tijdens de fermentatie zodat de wijn kan versoepelen. Daarna volgt een maceratie van 15 dagen. Malolactische fermentatie en veroudering op nieuwe Franse eiken vaten van 600l gedurende ongeveer 24 maanden.
Bewaring: Bewaarwijn.
Culinaire associaties: Ideaal bij lamsvlees, wildgerechten, wildstoverijen, eend in portosaus, gerijpt rundsvlees.