Bodegas Pittacum

Bodegas Pittacum maakt sinds 2002 deel uit van de groep Terras Gauda. Pittacum, gesitueerd in de regio Bierzo (Castilla y León), produceert kwaliteitswijnen op basis van de blauwe Mencía-druif.

48 ha oude wijnstokken liggen verspreid over een 200-tal perceeltjes die zich bevinden op de hellingen van de bergachtige gordel rond de Bierzo-regio . 

De Petit Pittacum die we al geruime tijd in ons assortiment hadden, werd aangevuld met de Pittacum (Barrica), Val de la Loba en La Prohibición. Deze laatste bijzondere wijn is een 100% Garnacha Tintorera.

 

 

 

 

 

DO Bierzo, bodega Pittacum

Rode wijnen

Petit Pittacum 2016

€ 8.25

Druivenrassen: 100 % Mencia
Kleur: Intens kersenrood met paarse schijn
Neus: Een aangenaam bouquet van rood fruit: framboos, aardbeien met een subtiele houttoets.
Mond: Sappig rood fruit. Een aangename kruidigheid, fijne zuren en een weinig tannine. Een easy-drinking Mencia die je tevens wat frisser [14°C] kan drinken
Vinificatie: De trossen worden na een voorafgaande manuele selectie ontrist [maar zonder ze te kneuzen] en overgebracht in de inox vergistingstanks. De vergisting verloopt aan een constante temperatuur van 25°C gedurende 15 dagen. Daarna volgt de malolactische gisting en een korte rijping van 3 maand op franse eiken vaten.
Bewaring: Om nu te drinken.
Culinaire associaties: een veelzijdige wijn: bij koude vleewaren, gevogelte, varkensgebraad, [gegrilde] tonijnsteak, rijstschotels en pasta`s met tomatensaus.

Pittacum Barrica 2012

€ 13.00

Druivenrassen: 100% Mencia
Kleur: Robijnrood met paarse schijn
Neus: Rood fruit, specerijen, mineraliteit, cederhout en een toets vanille.
Mond: Mooie balans tussen rijp fruit en specerijen. Behoorlijk krachtig, Tannine is aanwezig maar mooi rijp en rond. Lange afdronk.
Vinificatie: De druiven worden hand- geselecteerd en gesorteerd. De fermentatie gebeurt in inoxvaten aan een constante temperatuur van 25 °c gedurende 15 dagen. Vervolgens rust de wijn nog 1 maand lang op deze vaten vooraleer de wijn gerijpt wordt op Franse eiken vaten. De houtrijping duurt ongeveer 8 maand en vóór de start van de verkoop rust de wijn nog 2 jaar in de kelder.
Bewaring: Mag gedronken worden, maar bewaard nog minstens tot 2019.
Culinaire associaties: Lamsvlees, Rood geroosterd vlees, Eend in een saus, lokale specialiteit: speenvarken.

Pittacum Val de La Loba 2015

€ 19.97

Druivenrassen: 100% Mencia.
Kleur: Intens donkerrood.
Neus: Rood fruit domineert de neus, florale toetsen [viooltjes], getoaste toetsen, cederhout en tabak
Mond: een complexe, elegante aanzet. Mooi in evenwicht: krachtige tannine, met een mooie frisheid van rood fruit, afgewerkt met een lange frisse afdronk.
Vinificatie: De druiven worden hand-geselecteerd voor de vinificatie. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole van 28°c gedurende 20 dagen in open vaten met regelmatige pigeage [met een stok naar beneden duwen van het vruchtvlees en de schillen]. Vervolgens veroudert de wijn op Franse eiken vaten gedurende 12 maand.
Bewaring: Stevig. Kan zeker bewaard worden tot 2025.
Culinaire associaties: Stoofvlees, hutsepot, pluimwild, coque au vin,…