Rias Baixas

Denominación de Origen: Rias Baixas


Bodega: Terras Gauda

Witte wijnen

Abadia de San Campio 2017

€ 13.75

Druivenrassen: 100% Albariño
Vinificatie: manuele oogst. Na een koude maceratie van 6 uur wordt de most vergist op roestvrijstalen vergistingsvaten. Daarbij maken ze gebruik van lokale gisten eigen aan het wijndomein. Na een koude-stabilisering en filtering is de wijn klaar voor botteling.
Kleur: strogeel
In de neus herkennen we de intense aroma’s van tropisch fruit [ananas, mango], rijpe peer, citrusfruit [limoen en pompelmoes] en oranjebloesem en een portie mineraliteit.
In de mond, een ronde aanzet gevolgd verfrissende zuren en elegante citrustonen, tropisch fruit, een ietwat zilte toets en een fijn pompelmoes-bittertje in de lange afdronk.
Bewaring: drink hem jong.
Serveertemperatuur: best op een temperatuur van 10°C.
Culinaire associaties: aperitief, deze wijn is een ideale begeleider van schaal- en schelpdieren [oesters, mosselen, kreeft, …], maar ook bij Aziatische keuken [sushi, sashimi, …]

Terras Gauda 2017

€ 16.94

Druivenrassen: 70% Albariño, 22% Caiño Blanco, 8% Loureiro. De kracht van deze wijn zit in de assemblage: Albariño geeft fruitige aroma’s en rondheid in de mond; de Loureiro toont zijn florale en kruidige aroma’s en de Caiño Blanco geeft naast tropisch fruit een fantastisch mooie structuur en strakheid aan de wijn.
Vinificatie: manuele oogst. Per druivenras wordt er een koude maceratie toegepast [om kleur en aroma’s te extraheren uit de schil van de druiven], gevolgd door een gisting op roestvrijstalen vergistingsvaten. Daarbij maakt Terras Gauda gebruik van lokale gisten eigen aan het wijndomein. Na een koude-stabilisering en filtering is de wijn klaar voor botteling.
Kleur: helder lichtgeel.
Neus: we herkennen de intense en complexe aroma’s van rijpe perzik, ananas, citrusfruit [mandarijn] oranjebloesem, munt, laurier en minerale tonen.
In de mond: een ronde en volle aanzet gevolgd door elegante citrustonen en een lange frisse afdronk. Kortom een complexe wijn.
Serveer hem best op een temperatuur van 10°C. Deze wijn is een ideale begeleider van vis, schaal- en schelpdieren [ideaal bij kreeft], maar ook bij sushi, sashimi en Aziatische keuken met kruidige sausen.

La Mar 2014 2015

€ 24.30

Deze bodega is de kampioen van de Caiño Blanco, de druif die samen met Albariño en Loureiro voor deze wijn werd gebruikt. Maar liefst 90% van alle nog resterende Caiño in de regio staat namelijk bij Terras Gauda aangeplant. We mogen blij zijn dat deze variëteit zo kan overleven, want deze cuvée is een pareltje. Lichtgoudgeel met veel glans. Rijp en floraal boeket van vooral geel fruit, licht exotisch, met o.a. banaan, mango en perzik. Ook in de smaak rijp en mollig, opnieuw exotisch [perzik, abrikoos, melocotón], maar tegelijk ook met veel mineraliteit en levendige zuren. Lange afdronk. Een plezier om te drinken. Serveer deze blanco rond 10°C bij o.a. tongrolletjes, kreeft à la nage, gegrilde zalm of roggenvleugel.

Terras Gauda Negra 2016

€ 26.62

Druivenrassen: 70% Albariño, 18% Caiño Blanco, 12% Loureiro
Kleur: Goudgeel
Neus: Complex en fruitig. Een boeket wit fruit: appel en rijpe peer en tropisch fruit zoals lychee, perzik en mandarijn. Een subtiele florale hint van kamille, afgewerkt met toetsten van eiklagering: honing, versgebakken brood en boter.
Mond: Vol en complex in de aanzet met een mooie aciditeit komend van het rijp tropisch fruit. Een zeer lange afdronk met honing en botertoetsen en een lichte floraliteit.
Vinificatie: Elke druif ondergaat een afzonderlijke koude maceratie. Hierna wordt de most geblend en vergist op Franse eiken vaten. Na de gisting rust de wijn op de fijne droesem gedurende 5 maand met regelmatige batonnage en krijgt hierdoor een malolactische gisting.
Bewaring: Op dronk. Kan zeker nog bewaard worden.
Culinaire associaties: Zeer lekker bij risotto, vis uit de oven, complexe visgerechten, wit vlees en kaas.