Empordà

Denominación de Origen: Empordà


Bodega: Vinyes d`Olivardots

Witte wijnen

Olivardots Blanc de Gresa 2014

€ 14.45

Druivenrassen: 45% witte Grenache, 30% grijze Grenache, 25% witte Carignan
Kleur: lichtgeel.
Neus: Explosie van citrusfruit, wit steenfruit, gedroogde kruiden en bloemen. Toetsten van geroosterde nootjes en mineraliteit.
Mond: Een volle aanzet gevolgd door een zeer frisse afdronk. Pure elegantie
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd en blijven na het ontristen nog even rusten in de frigo aan een temperatuur van 2 tot 4°c [ koude maceratie]. Na het persen volgt de maceratie waarbij het sap in contact blijft met de schillen [schilweking]. De witte en de grijze Grenache worden samen gefermenteerd en gerijpt op 50% nieuwe Franse eiken vaten gedurende 8 maanden. De witte Carignan wordt gefermenteerd op lage temperatuur in inoxvaten en rust verder op de fijne droesem.
Bewaring: op dronk.
Culinaire associaties: Gebakken of gegrilde vis, vis in saus, kaasschotel, Vitello Tonnato,….

Olivardots Vdo 6.13 (Carinena Blanc) 2013

€ 27.00

Druivenrassen: 100% witte Carignan
Kleur: Goudgeel.
Neus: Een zeer elegante wijn met unieke frisheid. Aroma’s van perzik, nectarines en citrusfruit.
Zeer mineraal.
Mond: Een wijn met een gemiddelde body, eerder soepel. Zachte textuur met mooie frisse zuren en een minerale afdronk en ziltigheid.
Vinificatie: De druiven zijn handgeselecteerd. Dan volgt er een koude maceratie waarbij het sap in contact blijft met de schillen [schilweking]. De gisting gebeurt in inoxvaten waar de wijn rust op de fijne droesem gedurende 8 maanden.
Bewaring: op dronk.
Culinaire associaties: Gebakken of gegrilde vis, gerookte vis, vis in saus, zalm, kalfsblanketten.

Rode wijnen

Olivardots Vermell 2013

€ 12.45

Druivenrassen: 60% Syrah, 15% Carignan, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Grenache.
Kleur: Kersenrood
Neus: Zeer fruitig: Aardbei, kers, bosbessen. Floraal: viooltjes, en kruidig: mediterrane kruiden en harsachtige tonen
Mond: Fluwelige en volle wijn, met aangename zuren. Een mooie langduriger afdronk.
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd in de wijngaarden en een tweede keer net voor het vinificatieproces. De druivensoorten worden apart gefermenteerd in inoxvaten onder temperatuurcontrole van 26°c. Dan volgt er een zachte persing. De wijn kent een houtlagering van 9 maand in Franse eiken vaten.
Bewaring: Op dronk, maar kan minstens bewaard worden tot in 2019
Culinaire associaties: Gevogelte: kalkoen, fazant, vleesstoofpotjes….

Olivardots Gresa 2009

€ 19.97

Druivenrassen: 40% Carignan, 30% Grenache, 21% Syrah, 9% Cabernet Sauvignon.
Kleur: donkerrood.
Neus: Rijp rood en zwart fruit, mediterrane kruiden, viooltjes, toetsen van houtlagering: zoethout, vanille en tabak. Dierlijke geuren.
Mond: Een krachtige wijn perfect in evenwicht. Aanwezige, maar versmolten tannine. Fruitig, kruidig en complex.
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd in de wijngaarden en een tweede keer net voor het vinificatieproces. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole van 26°c in inoxvaten. Hierna volgt een lange maceratie met vervolgens een langzame zachte persing. De wijn kent een houtlagering van 18 maand op Franse eiken vaten
Bewaring: heeft reeds een mooie rijping achter de rug, maar kan blijven rijpen tot in 2019
Culinaire associaties: Stoverijen, wild, edel rood vlees, perfect in combinatie met rood vlees in een champignonsaus.

Olivardots Vdo 2.11 (Carinena) 2011

€ 33.00

Druivenrassen: 100% Carignan.
Kleur: Robijnrood
Neus: Zeer complex: rijpe kersen en zwart fruit, harsachtige tonen, bosgeuren en aardse tonen.
Mond: Complex en zeer intens, typisch voor de Carignandruif. Een wijn met enorm veel structuur en tannine. Een lange maar verrassend frisse afdronk.
Vinificatie: De druiven worden handgeselecteerd in de wijngaarden en een tweede keer net voor het vinificatieproces. De fermentatie gebeurt onder temperatuurcontrole van 26-28°c in open vaten met regelmatige pigeage [met een stok of met de voeten naar beneden duwen van de ‘’chapeau’’ van schillen en vruchtvlees en remontgae [overpompen van de most]. Vervolgens volgt er een lange maceratie en een zachte persing van de druiven. De malolactische gisting en veroudering gebeurt op Franse eiken vaten gedurende 16 maanden.
Bewaring: Een krachtige wijn, kan minstens bewaard worden tot in 2021
Culinaire associaties: [stoofschotel van] haarwild [everzwijn, haas, …]. Lamsschouder uit de oven, oosterse [kruidige] gerechten met vlees, …


Bodega: ~Divers

Rode wijnen

Castillo Perelada Crianza 3 Fincas 2012 13

€ 8.49

Regio : Empordà

Perelada Finca Espolla 2012

€ 16.34

Regio : Empordà

Masia Serra Io 2003

€ 17.90

Regio : Empordà

Oliver Conti Negre

€ 19.93

Regio : Empordà

Espelt Comabruna 2006

€ 26.83

Regio : Empordà

Masia Serra Gneis 2002

€ 32.15

Regio : Empordà

Perelada Gran Claustro 2004 06 11

€ 36.02

Regio : Empordà

Garbet 2003 2004

€ 96.80

Regio : Empordà