Alicante

Denominación de Origen: Alicante


Bodega: Bodegas Enrique Mendoza

Witte wijnen

Enrique Mendoza Chardonnay Joven 2016

€ 9.92

Hoe is het mogelijk om zo'n frisse Chardonnay te produceren in zo’n zuidelijke regio? Frisheid en fruitigheid zijn namelijk de twee kenmerken van deze cuvée, geheel afkomstig van druiven uit eigen wijngaard die een lang contact ‘sur lie’ kregen. Floraal (perzikbloesem), met impressies in geur en smaak van gedroogde abrikozen, acaciahoning en witte peper, maar vooral veel fraîcheur. Prima bij gebakken tong, zomerse salades, sashimi,..

Enrique Mendoza Chardonnay Fermentado 2015

€ 12.35

De druiven voor deze prestigecuvée werden midden September geplukt in de wijngaard El Chaconero en vergistten daarna op nieuwe Franse barriques,‘sur lie’. Dat geeft o.a. een fijne fumé geur, met impressies van vanille en tabak, gele perziken en pruimen, momenteel nog een duidelijk eikaccent en stevige tannines. Liefst bij de maaltijd serveren, in gezelschap van gevogelte, pluimwild of vis met of zonder saus.

Rode wijnen

Enrique Mendoza La Tremenda 2014

€ 8.51

De wijngaard “La Tremenda” ligt op 600m boven zeeniveau. Dit gecombineerd met de mediterraanse zon geeft de wijn van 100% Monastrell zijn robijnrode kleur. De aroma’s van rijp rood fruit en hinten van rozemarijn en thijm staan in een mooie balans met de aardse smaak. Schenken oa. bij varkensvlees, gegrilde hamburgers of geroosterde groenten.

Enrique Mendoza Merlot Monastrell 2014

€ 10.60

Ongetwijfeld een van de beste cuvées die eigenaar Pepe Mendoza al heeft gemaakt. Intens robijnrood. Boeket vol rode vruchten (kersen vooral), melkchocolade en verse kruiden zoals tijm en laurier. Vol in de mond, met veel zwart en rood fruit, vanille en een zeer mooie frisheid. Lange kruidige afdronk. Echte maaltijdwijn. Uitstekend bij charcuterie, lam, eend of geroosterd rood vlees. Gerust iets koeler serveren.

Enrique Mendoza Pinot Noir Crianza 2014

€ 11.14

Een Pinot tegen deze prijs uit deze mediterrane herkomstbenaming? Toch is het geen leugen, want deze 1 jaar in Franse eikgelagerde cuvée geurt zuiver naar zwarte en rode kersen, cacao en zoethout, smaakt naar tabak en rode vruchtencoulis en eindigt noterig. Lekker als u hem maximaal op 15/16°C serveert bij geroosterd rood vlees, irish stew, stoofkarbonade of gestoofde lamschenkel.

Enrique Mendoza Shiraz Crianza 2014 syrah

€ 13.79

Geen clarificatie, geen filtering, gisting op stainless steel, 13 maanden afwerking op Franse eik: deze Shiraz bezit een overvloed aan specerijen (kaneel, zoethout, drop), zwarte bosvruchten en violetjes, enorm geconcentreerd. Een mondvullende food wine die het best smaakt bij barbecued ribs, tournedos, lamskoteletjes of bami goreng met rundvlees.

Enrique Mendoza Cabernet-Shiraz Reserva 2012

€ 14.56

Deze voor Europa ongewone blend van 70% Cabernet Sauvignon en 30% Shiraz, die uiteindelijk 16 maanden in Franse eiken vaten aanrijpte en gebotteld werd zonder klaring of filtering, is een fles met nog veel toekomst. Geur van geroosterde koffiebonen, zoethout en zwarte kersen, gevolgd door een nog heel geconcentreerde smaak van eik, zwarte bosbessen, bittere chocolade en zoethout. Noterige afdronk. Een wijn die u voorlopig nog moet decanteren en dan serveren bij stoverijen, confit de canard of rundsvlees in de wok.

Enrique Mendoza Petit Verdot Crianza 2013

€ 14.56

Deze Petit Verdot druif die in Bordeaux zelden alleen wordt gebruikt omdat ze zo moeilijk te cultiveren valt, overtuigt hier zonder probleem na haar 14 maanden lagering op eiken vaten uit Frankrijk en Oregon. Donker qua kleur, met gedroogde en verse specerijen, rijpe cassis en vanille, gevolgd door een smaak van rode bosbessen, zoethout en gerookte tannines, maar tevens een fantastische frisheid. Ideaal bij lam of schaap, pelswild zonder te krachtige saus en stoofpotjes.

Enrique Mendoza Reserva Santa Rosa 2012

€ 23.80

De icoonwijn van deze familie, samengesteld uit streng geselecteerde druiven (70% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot en 15% Syrah) uit de finca “El Chaconero”, die 17 maanden op nieuwe Franse eiken vaten verbleven. We proeven de geringe rendementen: na het gekonfijte zwarte fruit (pruimen, kersen) en mineralen, volgt een fluwelen smaak van nouga, tabak, bosbessen en noterige tannines, die tijd nodig heeft om zich te ontplooien. Decanteren is nodig! Maar dan kan u deze uitstekende cuvée combineren met o.a. filet pur, tajine met lamsvlees, pot au feu, reerug of Beef Wellington.

Enrique Mendoza Estrecho 2014

€ 23.80

Monastrell is in deze regio het favoriete druivenras. Afkomstig uit de wijngaard van El Estrecho de Pipa, 14 maanden verouderd in 500 liter grote nieuwe Franse vaten, krijgen we hier een staal van: het boeket beheerst door specerijen, rode en blauwe pruimen, maar in de smaak heel vinnig en rond, met impressies van abrikozen en gele pruimen, met groene en rode peper in de afdronk. Niet te warm serveren (max. 14/15°C) bij o.a. duif, eend met bosbessen, steak in pepersaus of chili con carne.

Dessertwijnen

Enrique Mendoza Moscatel de la Marina 2015

€ 9.39

Wat een prijs-kwaliteit voor deze vino de liqor van deze klassieke mediterrane druif, die profiteert van het microklimaat langs de kust. Een verleidelijk boeket van o.a. zoete lychees en oranjebloesem, gevogld door de smaak van violetjes, suikerboon en gekonfijt groen fruit. Kan zo naast een grote Muscat de rivesaltes staan. Probeer dit eens als aperitief, bij een rijpe Roquefort of andere schimmelkaas.

Enrique Mendoza Moscatel de Mendoza 2012 50cl

€ 11.81

De streng geselecteerde druifjes Moscatel Alejandria voor dit 50 cl-flesje verbleven 10 maanden op nieuwe Franse eik. Het resultaat mag er zijn: van geur tot smaak een rijke vino de liqor met gerookte eik, gember, gekonfijte citroen, mandarine, violetjes, nouga en vanille. Minder zoet dan u verwacht of vreest is dit een genietwijn voor de échte fijnproever, die ook aan de kaastafel of bij visgerechten met romige saus schitterend zal overkomen.

Enrique Mendoza Dol‡ de Mendoza 2011 ( 50cl )

€ 17.99

Als u liefhebber bent van de Franse Maury of Banyuls, zal u deze rode zoete wijn zeker appreciëren. Samengesteld uit 65% Monastrell, 20% Tempranillo en 15% Cabernet Sauvignon van minimaal 30 jaar oude wijnstokken en na 7 maanden eiklagering, zien we een intens rode wijn met impressies van cacao, zwarte bes en cederhout. Absoluut niet mierzoet. Serveer wel vrij koel (8-10°C) en probeer het als digestief of bij licht (chocolade)gebak.