Of je nu eerder een jonge Cava neemt of een Reserva of Gran Reserva wordt bepaald door de complexiteit van het gerecht.
Jonge Cava's brengen frisheid (hogere aciditeit), wit fruit (groene appel, peer, ...), citrus, bloemigheid, krudigheid (anijs, venkel) en een bittertje in de afdronk. Te drinken bij tapas (olijven, zoute nootjes, gedroogde ham, tortilla, ...), bij zeevruchten, sushi / sashimi, gefrituurd voedsel, bij geitenkazen, gemarineerde vis, salades met vinaigrette en waar eventueel "zuur fruit" (citrus, groene appel, ...) in verwerkt is. Onze Brut Nature of eventueel Brut zijn hiervoor uiterst geschikt.
En bij onze droge rosé Cava Rosat Brut past charcuterie (gedroogd / gerookt / rauw zoals carpaccio); paella; witschimmelkazen (brie, camembert, ...) en zelf een dessertje met rood fruit (frambozen in het bijzonder).
Reserva Cava's zijn complexer en voller van smaak. Het wit fruit is nog steeds aanwezig maar de groene appel of peer wordt vervangen door een rijpe versie. Men vindt ook geel fruit (perzik, abrikoos, ...). De impact van de gisten tijdens de langere tweede gisting op fles brengt meer elementen van geroosterd brood, biscuit, geroosterde amandelen, koffie. In bepaalde Cavas's vindt men aardse tonen (humus, champignons, ...).
Houtopvoeding van de basiswijn, zoals in onze Reserva Barrica Brut Nature en Rosat Reserva Barrica, brengen tevens elementen van vanille, rook, specerijen, ...
Bij de Gran Reserva's kunnen de fruitaroma's mogelijk evolueren naar gestoofd fruit (appel) en gedroogd fruit en noten. De impact van de gisten tijdens de tweede gisting op fles worden nog expressiever zodat de geroosterde elementen nog meer tot uiting komen.
Onze Reserva Brut Nature, Reserva Barrica Brut Nature en Rosat Reserva Barrica en l'Era del Celdoni Gran Reserva zijn gastronomische Cava's die passen bij gerechten met een hogere smaakimpact. Denken we aan Jamón Iberico (gedroogde ham van het Iberisch varken), gerijpte kazen, gerookte vis, gebakken / gegrilde vis, vis in saus, gevogelte en wit vlees (varken,kalf).
Bij rijkere (langer op zijn gisten gerijpte) Cava's behoren combinaties met sausen waarin curry of gelijkaardige "warme" specerijen worden verwerkt ook tot de mogelijkheden. Dit geldt ook voor boschampignons, sojasaus, sterke kazen, ...
|


|
Reacties
Wees de eerste om te reageren...