Welke Cava past bij welk gerecht?

Welke Cava past bij welk gerecht?

 

 

Bubbels voor jouw Bubbel

Cava wordt in onze contreien hoofdzakelijk genuttigd als aperitief. Maar afhankelijk van de kleur (wit / rosé), de classificatie (Joven, Reserva en Gran Reserva), houtrijping en de hoeveelheid toegevoegde suiker kunnen we Cava zonder enig probleem gaan paren aan  gerechten.

 

Zonder in detail te treden kunnen we de volgende algemene vuistregels vastleggen:

 

- Bij een gerecht met duidelijke zuren (bijvoorbeeld door toevoeging van citroen, vinaigrette, ...) past een eerder droge Cava. Bijvoorbeeld een Brut Nature (zonder toegevoegde suiker).

 

- Bij een gerecht met zoete ondertoon (bijvoorbeeld zoet fruit), sterke kazen of dessert kan men opteren voor Semi Seco.

 

- Bij zoute gerechten wordt de bitterheid en aciditeit in de Cava getemperd. De meeste droge Cava's passen bij zulke gerechten.

 

- Bij rijke, vette gerechten gaat een droge Cava een verfrissend element vormen. Het vet wordt bij wijze van spreken weggespoeld door de aciditeit van de Cava. Een zoetere Cava gaat de volheid in het gerecht juist prononceren. 

 

Of je nu eerder een jonge Cava neemt of een Reserva of Gran Reserva wordt bepaald door de complexiteit van het gerecht. 

 

Jonge Cava's brengen frisheid (hogere aciditeit), wit fruit (groene appel, peer, ...), citrus, bloemigheid, krudigheid (anijs, venkel) en een bittertje in de afdronk. Te drinken bij tapas (olijven, zoute nootjes, gedroogde ham, tortilla, ...), bij zeevruchten, sushi / sashimi, gefrituurd voedsel, bij geitenkazen, gemarineerde vis, salades met vinaigrette en waar eventueel "zuur fruit" (citrus, groene appel, ...) in verwerkt is. Onze Brut Nature of eventueel Brut zijn hiervoor uiterst geschikt. 

 

En bij onze droge rosé Cava Rosat Brut past charcuterie (gedroogd / gerookt / rauw zoals carpaccio); paella; witschimmelkazen (brie, camembert, ...) en zelf een dessertje met rood fruit (frambozen in het bijzonder).

 

Reserva Cava's zijn complexer en voller van smaak. Het wit fruit is nog steeds aanwezig maar de groene appel of peer wordt vervangen door een rijpe versie. Men vindt ook geel fruit (perzik, abrikoos, ...). De impact van de gisten tijdens de langere tweede gisting op fles brengt meer elementen van geroosterd brood, biscuit, geroosterde amandelen, koffie. In bepaalde Cavas's vindt men aardse tonen (humus, champignons, ...).

Houtopvoeding van de basiswijn, zoals in onze Reserva Barrica Brut Nature en Rosat Reserva Barrica, brengen tevens elementen van vanille, rook, specerijen, ...

Bij de Gran Reserva's kunnen de fruitaroma's mogelijk evolueren naar gestoofd fruit (appel) en gedroogd fruit en noten. De impact van de gisten tijdens de tweede gisting op fles worden nog expressiever zodat de geroosterde elementen nog meer tot uiting komen.

 

Onze Reserva Brut Nature, Reserva Barrica Brut Nature en Rosat Reserva Barrica en l'Era del Celdoni Gran Reserva zijn gastronomische Cava's die passen bij gerechten met een hogere smaakimpact. Denken we aan Jamón Iberico (gedroogde ham van het Iberisch varken), gerijpte kazen, gerookte vis, gebakken / gegrilde vis, vis in saus, gevogelte en wit vlees (varken,kalf).

 

Bij rijkere (langer op zijn gisten gerijpte) Cava's behoren combinaties met sausen waarin curry of gelijkaardige "warme" specerijen worden verwerkt ook tot de mogelijkheden. Dit geldt ook voor boschampignons, sojasaus, sterke kazen, ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over het domein

 

 

 

 

 

Celler Carles Andreu is een familiebedrijf dat sinds de achtiende eeuw wijngaarden bezit in de wijnregio Conca de Barberà gelegen op een kleine 45 km ten noorden van Tarragona (Catalonië). In 1991 stichtte Carles Andreu (links op de foto), samen met zijn broer Ramon, de bodega die zijn naam draagt. Zoon Bernat (rechts) vormt de tweede generatie van dit familiebedrijf en is tevens de voorzitter van het controlerend organisme van de Denominación de Origen (appellatie) Conca de Barberà


De 90 ha wijngaarden werden aangeplant met voor die regio traditionele cépages Macabeo, Parellada (beide wit) en Trepat (rood). De Xarel.Lo druif, die typisch is voor de lagergelegen Penedes-regio, ga je in deze regio niet vinden, deze gedijt niet in deze koelere omgeving.  Omgekeerd is het met Parellada die hier volop wordt geteeld. Ook Chardonnay werd in beperkte mate aangeplant. 


De meer dan 80 jaar oude Trepat-wijnstokken zijn typisch voor Conca de Barberà en worden overwegend gebruikt voor rosé (Cava en, stille wijn). Enkele schaarse producenten, zoals Carles Andreu, maken er ook kwaliteitsvolle, elegante rode wijnen mee. 

 

TIP 1: storen de bubbels in de Cava bij het gerecht? Geen probleem, serveer de Cava in een normaal wijnglas (geen flute) of carafeer de fles zodat de bubbels sneller verdampen. Op deze wijze kan je ten volle genieten van de Cava in harmonie met het gerecht.

TIP 2: Carles Andreu heeft ook een extra virgen olijfolie van de eerste persing. Arbequina, de naam van de olijvenvariëteit waarmee deze olie wordt gemaakt, behoort tot de kleinste olijven in hun soort. De olijven worden groen geplukt en hierdoor krijgt men een fruitige smaak met een iet wat bittere en kruidige nasmaak. Ideaal om koud te serveren op bijvoorbeeld salades. Een beetje van deze olijfolie op een stukje brood alleen is een traktatie.

 

Meer informatie over al onze Cava's en over Cava in het algemeen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.