Het combineren van wijn met een gerecht is nooit evident, laat staan een gerecht met een zoete wijn. Hieronder vindt u enkele combinatiemogelijkheden. Het zijn algemene richtlijnen, geen absolute wetten. Fijn dus om te experimenteren.
Witte zoete wijnen kunnen eventueel passen bij:
- desserts met fruit, gebak, ...
- vette gerechten, denken we aan paté en foie gras, mits de wijn voldoende zuren heeft
- exotische (zeg maar pikante) gerechten
- kazen met een hoog zoutgehalte zoals de blauw geaderde kazen
Rode zoete wijnen kunnen een goede match zijn met
- chocoladedesserts
- kazen met een hoog zoutgehalte zoals de blauw geaderde kazen

|
|
Druivenras: 100 % Moscatel de grano menudo (muscat aux petits grains) Kleur: Strogeel Neus: Aroma’s van druif, tropisch fruit (lychee en ananas) en bloesem (vlierbes). Mond: Zoete aanzet met mooie fruitconcentratie van rijpe druif, sinaasappelzeste en lychee. Een lange afdronk met elegante zuren. Vinificatie: De druiven worden laat geoogst. Enkel de druiven met een hoge suikerconcentratie worden ’s nachts manueel geoogst. Na de vergisting, die enkele weken duurt, wordt het proces gestopt met behulp van koude stabilisering om voldoende natuurlijke restsuiker te behouden. Bewaring: Op dronk. Kan een vijftal jaar bewaard worden. Culinaire associaties: Dessertwijn, ganzenlever, spicy gerechten en blauw geaderde kazen.
|
|
|
|

|
|
Druivenras: 100% Monastrell Kleur: intens kersrood met paarse rand, grote concentratie. Dikke tranen door het hoge glycerinegehalte. Neus: intense aroma's van zwart fruit (braambessen, pruimen), rokerigheid en fijne specerijen zoals kaneel en kruidnagel Mond: een zoete aanzet, gevolgd door zachte tannine en fijne zuren. Rokerige elementen en getoast brood in de afdronk en een heel lange afdronk Vinificatie: deze zoete rode wijn wordt slechts in uitzonderlijke jaren geproduceerd aangezien de druiven (overrijp maar in gezonde toestand) begin december geoogst worden De Monastrell-druiven zijn afkomstig van oudere wijnstokken van de wijngaard Finca El Chaconero (Villena- Alicnate). Na vollegdige vergisting op inox blijft er nog veel restsuiker over. Deze wijn rijpt gedurende 36 maanden op nieuwe Amerikaanse eiken vaten wat de tannines afrond en de wijn een mooie rokerigheid geeft. De wijn wordt niet gekaard of gefilterd. Bewaring: Op dronk. Kan nog minsten een tiental jaar bewaard worden. Serveer hem op een temperatuur van 8 à 10°C Culinaire associaties: chocoladedesserts (met pure chocolade) en blauw geaderde kazen
|
Reacties
Wees de eerste om te reageren...