Nieuw in het assortiment

Nieuw in het assortiment

 

De rode wijn "Finca Xaconero" is de nieuwe parel van Pepe Mendoza, wijmaker van het wijndomein Enrique Mendoza. De naam verwijst naar de finca (hoeve) "Chaconero" (afkorting van Charco de Enero - Plas van Januari) gelegen in Villena op een hoogte van meer dan 500 meter boven de zeespiegel.

Na de bodega in Alfàs del Pi is dit de tweede site van het wijndomein Enrique Mendoza.  

 

 

Deze wijn wordt hoofdzakelijk geproduceerd met de variëteit Monastrell op een 5% Garnacha en 5% Syrah na.

De kleur is medium intens kersenrood. In de neus vinden we naast uitbundig rood fruit (framboos, rode pruim) en viooltjes ook een behoorlijke kruidigheid (peper, kruidnagel en een vleugje eucalyptus). Ceder en koffie komen van de rijping op de eiken vaten. In de mond primeert het rijpe rode fruit en de specerijen. Hij heeft een frisse aanzet, is droog, met rijpe doch nog jonge tannine en een behoorlijk lange afdronk.

Hij werd gerijpt op Franse eiken vaten (Allier-eik) gedurende 12 maand.

Conclusie: het is een wijn die nu al gedronken kan worden maar gemakkelijk een jaar of vijf kan rijpen in de kelder.

Ontdek de wijnen van Enrique Mendoza

 

 

Bodegas y Viñedos Sentencia werd in 2006 opgericht door Alberto Pedrón. Hij is afkomstig uit een familie wijnbouwers sinds generaties. Destijds was het niet ongewoon in de wijnregio Utiel Requeña (Valencia) om volledige wijngaarden uit te roeien en eventueel te herplanten met nieuwe wijnstokken, de zogenaamde "verbeteraars". Ongeveer 6 ha familie-eigendom stonden in deze context ten dode opgeschreven, vandaar de naam van het domein: Sentencia (het "vonnis").

Het was de kinderdroom van Alberto om deze familiale wijngaarden over te nemen en zijn eigen project te starten. Uit respect voor dit uniek erfgoed, enkele wijngaarden met destijds vergeten variëteite en met een diversiteit aan ondergronden, groeide de wens om avant-garde wijnen te produceren, volledig manueel, authentiek en origineel. De wijn "Sentencia' werd geboren.

 

In de loop van de jaren breide Alberto zijn areaal uit om nieuwe wijnen te produceren. Momenteel heeft Alberto de volgende wijngaarden in beheer:

- Aldea los Pedrones (de oorspronkelijk familiale wijngaarden). Momenteel 8 ha op een hoogte van ongeveer 700 m. Variëteiten: Bobal, Garnacha en Royal (de bekende blauwe tafeldruif)

- Finca el Pino gelegen op een hoogte van 800 m. Variëteiten: Syrah en Macabeo

- Paraje "La Feunte" gelegen op een hoogte van 700m. Variëteiten: Bobal

- Paraje "Las Bairetas": Variëtieten: Moscatel en Merseguera

Van de vijf wijnen die Sentencia produceert hebben we de drie rode toegevoegd aan ons assortiment,

- de El Bosque Habitado (het "bewoonde bos") een bijna pure Syrah Rijping van 5 maand deels in inox vaten, nieuwe Franse eiken vaten en tinajas (aardewerken kruiken)

- de El Indulto (de "kwijtschelding"), een pure Bobal. Rijping van 10 maand in gebruikte Franse eiken vaten

- de Sentencia die we reeds in beperkte hoeveelheden op voorraad hadden, is een Bobal en Garnacha blend. Rijping van 15 maand in gebruikte Franse eiken vaten.

 

Ontdek de wijnen van Bodegas Sentencia.

 

 

 

 

 

 

 

Bodega Valdrinal werd opgericht in het jaar 2000 door David Cuéllar, vijfde generatie van een familie wijnbouwers uit de regio van Aranda de Duero, gesitueerd in de DO Ribera del Duero. Hun hoofddoel is het produceren van kwaliteitswijn in kleine producties met de druivenvariëteit Tinta fina (of Tinto fino of Tempranillo).

Bodega Valdrinal beheert 25 ha wijngaarden gelegen in verschillende zones rond de stad Aranda de Duero (provincie Burgos), het hart van de appellatie Ribera del Duero. Het klimaat is continentaal met strenge winters en hete zomers met een beperkte regenval, die ietwat getemperd wordt door de invloeden van de Atlantische oceaan.

De druiven worden manueel geoogst in kistjes van 15 kg zodat de trossen in hun geheel en onbeschadigd de bodega bereiken, waarna ze nogmaals geselecteerd worden op de sorteertafel. De maceratie  gebeurt in inox vaten gedurende 24 à 36 uur aan een constante temperatuur van 10° C. Slechts daarna wordt de alcoholische gisting opgestart aan een temperatuur van max. 28° C gedurende 4 à 6 dagen. Na het persen gaat een deeltje van de wijn op franse eiken barriques om er zijn malolactische gisting te ontvangen, de rest ervan gebeurt in inox vaten.

De totale productie bedraagt slechts 150.000 flessen per oogst. Ze beschikken over een areaal van 650 barriques van Franse eik (90%) en Amerikaanse eik afkomstig van een 10-tal verschillende tonneliers. De maximumleeftijd van deze barriques is drie jaar en bijgevolg vervangt men elk jaar een derde van deze vaten.

 

 

Bodega Valdrinal produceert momenteel 5 rode wijnen uit de DO Ribera del Duero :

  • Valdrinal Entrega Roble 2018: 100% Tinta fina uit 30 jaar oude wijngaarden. Rijping van 6 maand op Franse en Amerikaanse eiken vaten (barriques)
  • Valdrinal Tradición Crianza 2015: 100% Tinta fina uit 30 jaar oude wijngaarden. Totale rijping van 24 maand waarvan van 12 maand op Franse eiken vaten (barriques)
  • Valdrinal 24 2014 :100% Tinta fina uit 30 jaar oude wijngaarden. Rijping van 24 maand op Franse en Amerikaanse eiken vaten (barriques) en verdere rijping op fles
  • Valdrinal QUINQ 2014 : deze wijn is een hommage aan de vijf generaties van een familie die innig verbonden is met de regio Ribera del Duero. 100% Tinta fina uit 80 jaar oude wijngaarden. Rijping van 12 maand op nieuwe Franse eiken vaten (barriques) en verdere rijping op fles
  • Valdrinal SQR 2014 : SQR staat voor de wiskundige formule Square (het kwadraat). Deze SQR is dus Valdrinal in het kwadraat. Deze krachtige wijn is een 100% Tinta fina uit 50 jaar oude wijngaarden. Rijping van 12 maand op Franse eiken vaten (barriques) en verdere rijping op fles

Ontdek de wijnen van Bodega Valdrinal.