Bodega Grifoll-Declara – Tossals

De familie Grifoll maakt sinds de jaren 1800 wijnen in El Molar, een gemeente op de grens van de D.O. Montsant en Priorat. Ze bewerken 9 hectare wijngaarden, aangeplant met Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon en Tempranillo. Sommige percelen zijn tot 80 jaar oud. De huidige generatie, Josep en Zoon Roger Grifoll Declara gebruikt hedendaagse technieken om enkele heerlijke wijnen te maken. Roger heeft zijn kunde verworven door 5 jaar te werken bij Alvaro Palacios, een van de gekendste wijnmakers van Spanje en pionier in de Monstant en Priorat.


DO Montsant, bodega Carmen Declara Julian

Rode wijnen

Clos del Gos El Gos 2012

€ 8.47

Ondanks zijn lage prijs vertrekt deze cuvée van sterk materiaal: 70% Garnacha negra, 20% Samso en 10% Syrah - gemiddeld van 30 jaar oude stokken met laag rendement - die 3 maanden op Franse Allier-eiken vaten rijpten. Dat levert een wijn op met een nog heel jonge rode, zelfs paars fonkelende kleur en een plezierig parfum van rode pruimen, bosaardbeienjam en gekonfijte frambozen. Ook in de smaak massa’s fris en jong fruit (frambozen, aardbeien, kersen) met veel sappigheid en fraîcheur, zonder overdreven alcohol of hout. Schenk deze aangename semi-crianza wel vrij koel rond 14°C bij o.a. geroosterd varkensvlees, steaks op de BBQ, stoverijen of lamskoteletjes.

Tossals Junior 2010 2011

€ 9.99

Een in alle opzichten rijker type Montsant, met Garnacha, Carinñena, Cabernet Sauvignon en Tempranillo die 10 maanden op Franse vaten lagerden. Vooral zijn rijp, exotisch boeket (pruimenjam, dadelpasta, kaneel) en zijn volrijpe, kruidige fruitsmaak doen haast aan een Amarone denken. Lange vurige afdronk. De ideale partner bij rood vlees of wildstoverijen.

Tossals 2010

€ 15.73

Zoekt u een klassewijn voor bij alle geroosterde vlees of wild, ook lamsbereidingen? Dan is dit uw keuze, want op basis van dezelfde druiven als de junior (plus 3% Syrah) en 13 maanden nieuwe eiklagering, blijkt dit een cederachtige, fruitvlezige en nog krachtige cuvée, met impressies van gekonfijte bessen, vanille en pure chocolade. Kan nog lang probleemloos bewaard worden. Een Montsant voor uw fijnste vleesbereidingen.